Z Úradu pre verejné obstarávanie sa stal „zelený“ úrad, povedal jeho predseda Miroslav Hlivák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miroslav Hlivák
Dosluhujúci predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. Foto: SITA

Úrad pre verejné obstarávanie sa stal „eco- friendly“. Agentúru SITA o tom tlačovou správou informovala hovorkyňa úradu Janka Zvončeková.

Pripomenula, že úrad k opatreniam pristúpil v týždni, počas ktorého sa pozornosť celej spoločnosti upriamuje na potrebu ochrany životného prostredia. Úrad robí opatrenia na jeho ochranu jednak na svojom pracovisku, ale vyvíja tiež v tomto smere legislatívnu činnosť.

Na úrade začali používať ekologické produkty

V tomto roku nastúpil na trend „zeleného úradu“, uviedla Janka Zvončeková.

„Ochrana životného prostredia by nemala zostať len v rovine pekne znejúcich vyjadrení a fráz. My sme sa rozhodli ísť príkladom v našom dennom živote na pracovisku. Už niekoľko mesiacov postupne na úrade používame ekologické hygienické produkty, ekologické kancelárske produkty z recyklovaných materiálov, na celom úrade postupne redukujeme množstvo odpadu aj na reprezentačné a iné prevádzkové účely, napríklad v kancelárii predsedu nenakupujeme cukor, malé mliečka a smotany v jednorazových plastových obaloch, nepoužívame už igelitové tašky a mikroténové vrecká pri nákupe, jednorazové plastové poháre, miešadlá, slamky, príbory a taniere, uprednostňujeme minimálny alebo žiadny obal, papierový alebo sklenený pre plastovým,“ vymenoval len niektoré z opatrení na úrade jeho predseda Miroslav Hlivák.

Životné prostredie chcú podporiť z verejných peňazí

Hlivák tiež vysvetľuje, aké dôležité je viesť spoločnosť k ochrane životného prostredia prostredníctvom legislatívy.

„Pripravili sme novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá je toho času v parlamente. Tento mesiac bola schválená v prvom čítaní. Novelizačnými bodmi sa snažíme naviesť vyhlasovateľov súťaží k uplatňovaniu tzv. zelených kritérií vo verejnom obstarávaní. Touto cestou sa usilujeme podporiť ochranu životného prostredia aj z verejných peňazí, ktoré sa prerozdeľujú vo verejných súťažiach,“ povedal Hlivák.

Predseda úradu avizoval, že úrad bude v ochrane životného prostredia vyvíjať ďalšie aktivity, pričom ich predstaví už čoskoro.

Štrajk upozornil na ekologické problémy

Na globálne ekologické problémy upozornil v piatok aj Klimatický štrajk, ktorý sa z iniciatívy hnutia Fridays For Future konal po celom svete. Na bratislavskom Námestí slobody sa podľa organizátorov k štrajku pripojilo okolo 5 000 ľudí.

16. septembra sa už tradične začal tiež Európsky týždeň mobility, ktorý potrvá do 22. septembra. Zúčastňujú sa ho aj mestá a obce na Slovensku, ktoré si počas niekoľkých dní môžu vyskúšať alternatívy trvalo udržateľnej dopravy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Hlivák