Kontroly na írskej hranici budú podľa Junckera nevyhnutné, ak Británia opustí EÚ bez dohody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jean Claude Juncker
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Ak Veľká Británia opustí Európsku úniu bez dohody o úprave budúcich vzťahov, bude nevyhnutné obnovenie kontrol na hranici Írska so Severným Írskom. Vyhlásil to v nedeľu predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

Voľný pohyb na hranici by v prípade tzv. tvrdého brexitu znamenal, že únia nedokáže chrániť svoj vnútorný trh. Zachovanie plynulej prevádzky na hranici medzí Írskom ako členským štátom únie a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Veľkej Británie, patrí medzi najspornejšie otvorené otázky v rokovaniach o brexite.

Bez obnovenia hranice v prípade tvrdého brexitu by únia nemala možnosť kontrolovať pôvod tovarov, ktoré vstupujú na jej vnútorný trh cez hranicu Severného Írska s Írskom, povedal Juncker pre televíznu stanicu Sky News. „To sa nestane. Musíme chrániť zdravie a bezpečnosť našich občanov,“ zdôraznil šéf bruselskej komisie.

Poistka zaručujúca zachovanie otvorených hraníc medzi Írskom a Severným Írskom bola hlavným sporným bodom dohody o brexite, ktorú britský parlament tri razy po sebe odmietol.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jean-Claude Juncker