Klimatické zmeny pokročili a musia nastúpiť činy, povedal šéf OSN Guterres na klimatickom summite

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
United Nations Climate Action Summit
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Antonio Guterres a mladí environmentálni aktivisti sa pozerajú na prejav Grety Thunbergovej na klimatickom summite OSN, pondelok 23. september 2019. Foto: SITA/AP, Jason DeCrow

Podľa generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) Antónia Guterresa už klimatické zmeny pokročili natoľko, že momentálne už nie čas na ďalšie vyjednávanie, ale už musia nastúpiť činy.

Na summite vystúpi Čaputová aj Greta Thunberg

Guterres to povedal v otváracom príhovore na kľúčovom klimatickom summite pod patronátom OSN, ktorý sa v pondelok koná v New Yorku.

Šéf OSN vyzval lídrov všetkých štátov sveta, aby sa spojili v úsilí bojovať proti klimatickej kríze a aby sa zaviazali k zmenám, ktoré povedú k tomu, že planéta bude do roku 2050 uhlíkovo neutrálna.

Na summite okrem Guterresa vystúpia lídri z vyše 60 krajín sveta vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej, ale aj známa švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg, ktorá sa stala ikonou boja proti klimatickej kríze.

Účasť Donalda Trumpa je otázna

Spojené štáty, ktorých prezident Donald Trump sa zmenami klímy príliš nezaoberá, neprejavujú o konferenciu žiadny zvýšený záujem, napriek tomu, že sa koná na ich území. Trumpova hovorkyňa iba odkázala, že prezident sa na konferencii „možno ukáže“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe António GuterresDonald TrumpGreta ThunbergZuzana Čaputová