Piata voľba kandidátov na ústavných sudcov: Poslanci hlasovali verejne a zvolili štyri mená

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
NR SR: Rokovanie 49. schôdze
Poslanci počas hlasovania za kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR v rámci rokovania 49. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 25. september 2019. Foto: SITA/Martin Medňanský.
  • aktualizované 25. septembra 19:56

Počas desiateho dňa 49. schôdze parlamentu sa opäť volili kandidáti na sudcov Ústavného súdu SR. Poslanci pred stredajším hlasovaním odklepli verejnú voľbu.

Na skompletizovanie zoznamu uchádzačov o najcennejší sudcovský talár chýbali ešte štyri mená. Za ústavných sudcov poslanci zvolili – Petra Straku, Ladislava Duditša, Libora Duľu a Petra Melichera. Platných hlasovacích lístkov bolo 129, neplatné boli štyri lístky.

Spokojný Bugár

Podľa poslanca Petra Pčolinského (Sme rodina) je teraz na ťahu prezidentka Zuzana Čaputová, aby sudcov čo najskôr vymenovala.

„Peter Straka mal 113 hlasov, čiže ho volila veľká časť opozície. Na viacerých menách bol prienik medzi opozíciou a koalíciou,“ uviedol Pčolinský. „Takmer po roku zvolila národná rada kompletný počet kandidátov. Táto tragikomédia je konečne na konci,“ dodal.

Kandidáti na post ústavných sudcov – piata voľba

  • 16 kandidátov

Nominovaní boli Robert ŠorlMichal MatulníkLibor DuľaZuzana PitoňákováLadislav DuditšPeter StrakaMichal ĎurišŠtefan KseňákAnton DulakBoris GerberyPeter Melicher a Martina Jánošíková, ktorí sa uchádzali aj v predošlých voľbách.

Nováčikmi boli Slavomír Trnkócy, ktorého na post navrhla Právnická fakulta Trnavskej univerzity, Peter Kohút, navrhnutý Slovenskou komorou exekútorov, Ladislav Juszkó, ktorého nominoval Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied a Robert Štefánik, nominovaný Slovenskou advokátskou komorou.

Verejná voľba zafungovala, vďaka Bohu, že máme všetkých kandidátov na ústavných sudcov. Médiám to po oznámení výsledkov povedal podpredseda parlamentu a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Naša snaha bola definitívne úspešná,“ konštatoval Bugár.

Člen strany Sloboda a Solidarita (SaS) Alojz Baránik je rád, že sa podarilo zvoliť zvyšných kandidátov. „Veríme, že si prezidentka Zuzana Čaputová bude mať z čoho vybrať,“ priblížil novinárom svoje stanovisko Baránik.

Podľa Ondreja Dostála (SaS) ide zhodou okolností o uchádzačov, ktorí sa zúčastnili na všetkých piatich voľbách kandidátov na ústavných sudcov. „Každý poslanec, ktorý chcel za nich hlasovať, tak mohol urobiť už vo februári. A potom ešte na ďalších troch schôdzach. Zvolili ich až teraz,“ povedal.

Zvolenie zvyšných kandidátov uvítal aj premiér Peter Pellegrini.„Rozhodnutie je teraz na pani prezidentke,“ vyhlásil v stanovisku. Premiér verí, že ústavný súd bude môcť už čoskoro byť naplno funkčný.

Predseda parlamentu a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko verí, že prezidentka Čaputová čo najskôr vymenuje nových ústavných sudcov. „Je v kompetencii prezidentky, koho vyberie,“ dodal Danko s tým, že je zvedavý, či prezidentka pri menovaní dodrží ústavné právo dvojičiek. „Mala by sa striktne držať párov, ktoré dostala vo voľbe, ale je to na jej rozhodnutí,“ povedal šéf parlamentu.

Voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR – výsledky

  • 25. september 2019
Kandidát Za Proti Zdržalo sa
Ladislav Duditš 90 14 25
Anton Dulak 1 58 70
Libor Duľa 78 16 35
Michal Ďuriš 7 52 70
Boris Gerbery 0 57 72
Martina Jánošíková 37 44 48
Ladislav Jusko 45 38 46
Peter Kohút 3 53 73
Štefan Kseňák 2 53 74
Michal Matulník 16 50 63
Peter Melicher 69 18 42
Zuzana Pitoňáková 3 52 74
Peter Straka 113 7 9
Robert Šorl 43 42 44
Robert Štefánik 0 56 73
Slavomír Trnkócy 1 57 71

Koaličná rada pred hlasovaním

Podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko pred novinármi uviedol, že volil štyroch kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Ako volili jeho kolegovia však povedať nevedel.

Poslanec Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a skrutátor Martin Klus pre agentúru SITA povedal, že to vyzerá tak, že poslanci aj reálne hlasujú. „Zachytil som zhodu na pánovi Petrovi Strakovi,“ priblížil Klus.

NR SR: Rokovanie 49. schôdze
Poslanci v stredu neschválili tajnú voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Bratislava, 25. september 2019. Foto: SITA/Martin Medňanský.

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár považuje túto verejnú voľbu za bezprecedentné hlasovanie. „Pri personálnych otázkach je práve tajná voľba výdobytkom Novembra 89. Rozhodne som bol proti verejnej voľbe. Ak sme mohli tajne voliť napríklad generálneho riaditeľa RTVS, ak si v stranách volia predsedu tajne, ako naposledy v SaS Richarda Sulíka, tak sme mali takto hlasovať aj pri ústavných sudcoch. Ale keďže som demokrat a bola odsúhlasená verejná voľba, hoci nesúhlasím, tak rešpektujem rozhodnutie parlamentu,“ priblížil po hlasovaní Blanár.

NR SR: Rokovanie 49. schôdze
Atmosféra počas vyhlásenia výsledkov hlasovania za kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR v rámci rokovania 49. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 25. september 2019. Foto: SITA/Martin Medňanský.

Pred hlasovaním rokovala Koaličná rada, na ktorej sa vládne strany mali dohodnúť na spôsobe voľby a na menách. Podpredseda parlamentu a predseda Most-Híd Béla Bugár médiám povedal, že na rokovaní rady sa nezúčastnil nikto zo strany Smer-SD.

Mimoriadne vystúpenie Fiačana

Parlament volil v tomto roku ústavných sudcov už v štyroch tajných dvojkolových voľbách, pričom zvolil 14 kandidátov. Časť z nich už exprezident Andrej Kiska vymenoval vrátane nového predsedu Ivana Fiačana.

Zvyšné zvolené mená čakajú na rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá viackrát verejne zopakovala, že chce čakať na kompletný menoslov. Vo februári sa uvoľnilo až deväť sudcovských miest, v súčasnosti chýbajú ústavnému súdu stále šiesti sudcovia z trinástich.

Minulý týždeň v súvislosti s voľbou sudcov vystúpil v parlamente mimoriadne aj predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan. Vo svojom príhovore apeloval na poslancov, aby zabezpečili kompletný ústavný súd v čo najkratšom čase.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ladislav DuditšLibor DuľaPeter MelicherPeter Straka