Slovensko čaká najrozsiahlejšie sčítanie ľudu, otázok bude o polovicu menej ako pred 10 rokmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
sčítanie
Papierové hárky sa tento rok vo väčšine domácnosti pri sčítaní obyvateľov nepoužijú. Foto: archívne, SITA/Martin Havran.

Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) uskutoční v roku 2021 doteraz najrozsiahlejšie sčítanie obyvateľov, domov a bytov. Ako novinárov informoval predseda úradu Alexander Ballek, domy a byty budú prvýkrát sčítať prostredníctvom samospráv, ktoré so zisťovaním začnú už v roku 2020.

Novinky sčítania obyvateľstva

Cenzus 2021 podľa Balleka prináša aj ďalšie novinky. Pôjde o takzvané integrované sčítanie, čo znamená, že bude kombinovať údaje z už existujúcich administratívnych zdrojov s terénnym zisťovaním. ŠÚ SR bude pracovať s 11 zdrojmi ako register obyvateľov, register poistencov, ministerstvo školstva či kataster.

ŠTATISTIKA: Sčítanie obyvateľov, domov a bytov
Celá verzia logotypu sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021. Foto: SITA/ŠÚSR.

Sčítanie 2021 prinesie podľa Balleka zásadné zníženie záťaže obyvateľstva. „Formulár pre obyvateľov bude mať o polovicu menej otázok ako pred desiatimi rokmi. Nebudeme vstupovať do domácností a rušiť súkromie ľudí,“ vysvetlil.

Novinkou budú aj sčítací asistenti, ktorí na požiadanie pomôžu ľuďom s vyplnením elektronického formulára. Formulár pre občanov bude len v elektronickej forme. Znamená to, že každý sa sčíta sám prostredníctvom počítača.

Otázky sú vo fáze prípravy

Ako povedala riaditeľka sekcie štatistiky a demografie Ľudmila Ivančíková, ak niekto nemá počítač alebo má problém s vyplnením formulára, môže sa obrátiť na kontaktné centrum, ktoré bude vytvorené v každej obci, prípadne si môže vyžiadať asistenta. Otázky pre občanov sú ešte vo fáze prípravy, aby čo najlepšie vyhovovali.

Sčítanie obyvateľov sa uskutoční v priebehu šiestich týždňov od 15. februára do 31. marca 2021. Sčítanie domov a bytov budú realizovať obce a mestá od 1. júna 2020 do 12. februára 2021. Získané údaje majú podľa Balleka priniesť informácie nielen o počte obyvateľstva, ale aj o stave spoločnosti a životných podmienkach ľudí.

Zisťovať sa budú napríklad aj informácie o materinskom jazyku, národnostnom zložení, vierovyznaní, spôsobe dopravy do práce, o vzdelanostnej úrovni a ďalšie. Sčítaním domov a bytov získajú údaje o vekovej štruktúre domov, rozlohe, forme vlastníctva, spôsobe vykurovania, vybavenosti domácností či napojenia na verejné siete.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander Ballek