Okrem Slovenska sú v Európe len dve krajiny s moratóriom dlhším ako sedem dní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2019 na Slovensku
Foto: ilustračné, SITA/Martin Medňanský.

Návrhy na predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov preferencií politických strán pred voľbami sú v rozpore s princípmi slobody slova, zvýhodňujú politické strany na úkor verejnosti a môžu povzbudiť sledovanosť manipulatívnych zdrojov informácií.

Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) to uviedol v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

V poslednom období sa viacerí politici vyslovili za predĺženie predvolebnej lehoty zákazu zverejňovania výsledkov prieskumov preferencií na 30 dní. S takýmito návrhmi sociológovia nesúhlasia, pričom už súčasnú právnu úpravu považujú za reštriktívnu.

V stanovisku Sociologický ústav SAV pripomína, že okrem Slovenska sú v Európe len dve krajiny s moratóriom dlhším ako sedem dní, a to Taliansko – 14 dní a Čierna Hora – 15 dní.

Informačne znevýhodnená verejnosť

Zákaz zverejňovania výsledkov výskumov pred voľbami podľa sociológov informačne znevýhodňuje verejnosť pred politickými stranami a inými záujmovými skupinami, ktoré môžu mať vďaka objednaným výskumom aktuálne informácie o volebných preferenciách a trendoch.

Návrh na predĺženie zákazu prichádza v situácii, keď na Slovensku nie je dostatočná politická vôľa urobiť z výskumov verejnej mienky službu občanom podporovanú verejnými zdrojmi. Štátny Ústav pre výskum verejnej mienky pod Štatistickým úradom v roku 2009 zrušili s odôvodnením, že „politizuje úrad“.

Pre porovnanie, v Českej republike je z verejných zdrojov podporované Centrum pre výskum verejnej mienky, ktoré ako službu verejnosti pravidelne uverejňuje nielen prieskumy volebných preferencií, ale aj ďalšie prieskumy verejnej mienky týkajúcich sa aktuálnych politických otázok.

Zavedenie alternatívnej regulácie

Sociologický ústav SAV namiesto predlžovania moratória navrhuje jeho skrátenie a zavedenie „alternatívnej regulácie“ zverejňovania predvolebných výskumov.

„Zverejňovanie by mohlo byť podmienené členstvom výskumnej agentúry v renomovanom profesijnom združení a publikovaním základných metodologických parametrov výskumu. Samozrejmosťou by malo byť i zverejnenia zadávateľa výskumu,“ uzavreli sociológovia.

Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko navrhuje, aby sa prieskumy nezverejňovali 30 dní pred voľbami. Návrh zdôvodnil tým, že prieskumy sa na Slovensku kupujú. Predseda Smeru-SD Robert Fico by moratórium na zverejňovanie prieskumov predĺžil až na 60 dní pred voľbami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia