Správa bezpečnosti hovorí o čínskych vplyvových aktivitách na Slovensku, zaujímali sa o obranu a IT

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fontána s názvom Planéta mieru pred Prezidentským palácom v Bratislave prejde v tomto roku rekonštrukciou.
Foto: archívne, SITA/Branislav Bibel

Čínska ľudová republika v roku 2019 na Slovensku vyvíjala „vplyvové aktivity“, ktorých cieľom bolo zvyšovanie vlastnej dôveryhodnosti ako hospodárskeho partnera a posilňovanie svojho vplyvu, a to najmä vytváraním väzieb v kľúčových štátnych inštitúciách. Konštatuje to návrh Správy o bezpečnosti SR za rok 2019, ktorý bol predložený na rokovanie Bezpečnostnej rady SR.

SR bola záujmová krajina pre čínske spravodajské služby, ktorých záujem bol zameraný najmä na obranný priemysel a informačné technológie. Osobitným problémom zostávala snaha čínskych subjektov získať prístup do sektorov, ktoré sú zdrojmi informácií využiteľných pre ďalší hospodársky a vedecko-technický rozvoj Číny,“ uvádza sa v správe.

Dezinformačné kampane

Dokument taktiež konštatuje, že zahraničnopolitická orientácia SR a jej členstvo v Európskej únii (EÚ) a NATO čelili v minulom roku dezinformačným kampaniam pôsobiacim v prospech Ruskej federácie, v ktorých sú obidve organizácie označované za strategických geopolitických rivalov Ruska.

Hlavnou výzvou v rámci susedskej politiky bol pre SR podľa materiálu v roku 2019 pretrvávajúci ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny. „Pôsobenie nacionalistických radikálov a prítomnosť veľkého množstva nelegálnych ručných a ľahkých zbraní medzi obyvateľstvom naďalej vyvolávali obavy z presahu niektorých bezpečnostných problémov Ukrajiny na územie SR, či už v podobe zvýšeného migračného tlaku alebo zvýšenej kriminality. V roku 2019 však situácia na Ukrajine nemala priame implikácie na bezpečnosť SR,“ zdôraznila správa.

Dôveryhodnosť krajiny

Pokiaľ ide o angažovanie sa SR v zahraničí, podľa dokumentu Slovensko v roku 2019 zabezpečovalo kontinuitu plnenia svojich spojeneckých a ďalších medzinárodných záväzkov, čím potvrdzovalo, že je naďalej spoľahlivým spojencom a dôveryhodným partnerom v medzinárodných vzťahoch.

V boji proti terorizmu sa SR aj v roku 2019 podieľala na činnosti Globálnej koalície pre boj proti Daeš (ISIS, pozn. SITA), vrátane účasti vo výcvikových misiách NATO v Afganistane a Iraku,“ konštatuje materiál.

Ťažiskom medzinárodnej politicko-vojenskej spolupráce bola podľa dokumentu pre Slovensko spolupráca s USA so zameraním na modernizáciu výzbroje Ozbrojených síl SR, výcvik, poradenstvo a cvičenia a so štátmi Visegrádskej štvorky so zameraním na cvičenia, výcvik a vzdelávanie.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Bezpečnostná rada SREurópska úniaNATO Organizácia Severoatlantickej zmluvyOzbrojené sily SR