Smutný deň pre slobodu médií, rozsudok v kauze vraždy Kuciaka vyvolal búrlivé ohlasy aj v zahraničí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marian Kočner
Obžalovaný Marian Kočner na pojednávaní v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Pezinok, 3. september 2020.

Verdikt Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý vo štvrtok oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú obžalovaných z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, vyvolal v zahraničí rozporuplné pocity.

„Vplyvný slovenský podnikateľ obvinený z vraždy novinára odchádza voľný. Rodičia Kuciaka a Kušnírovej po prečítaní rozsudku ronili slzy a následne sa ponáhľali preč popri dave novinárov,“ napísala na svojom webe globálna sieť investigatívnych novinárov Projekt na sledovanie korupcie a organizovaného zločinu (OCCRP).

Kontroverzný koniec

Barbara Weselová z nemeckej televíznej stanice Deutsche Welle, ktorá osobne pricestovala do Pezinka, uviedla, že rozsudok predstavuje „obrovský úder“ pre príbuzných obetí a tých, ktorí na Slovensku dúfajú v zmenu. Známe periodikum Der Spiegel dodáva, že „proces v prípade vraždy novinára má kontroverzný koniec.“

Podľa verdiktu súdu neexistoval na uznanie viny Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej dostatok dôkazov. Korešpondent BBC Rob Cameron však na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter poznamenal, že prokurátori sa proti šokujúcemu rozsudku pravdepodobne odvolajú.

Poľský web Rzeczpospolita si na dianí v súdnej sieni počas vynášania rozsudku všíma, že vo chvíli, keď obžalovaných uznali za nevinných, rodičia zavraždených ako aj šéfredaktor Aktuality.sk opustili miestnosť.

Podnecovatelia vraždy zostávajú nepotrestaní

Nemecký poslanec Európskeho parlamentu Daniel Freund označil rozsudok za „smutný deň pre slobodu médií v Európe“. „Podnecovatelia vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice zostávajú nepotrestaní. Spravodlivosti sa ešte musí učiniť zadosť. Nemôžeme dovoliť, aby novinárov vyšetrujúcich korupciu zastrašovali a vraždili,“ napísal na Twitteri.

V podobnom duchu taktiež na sociálnych sieťach sa vyjadrila aj redaktorka nemeckého celoštátneho týždenníka Die Zeit Simone Brunnerová.

„Nechcem si ani predstaviť, čo tento rozsudok znamená pre slovenskú novinársku scénu, v ktorej dva roky po vražde Kuciaka stále panuje strach a zdesenie. Toľko dúfala v signál, že táto vražda nezostane nepotrestaná,“ skonštatovala na margo štvrtkového rozsudku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alena Zs.Ján KuciakMarián KočnerMartina Kušnírová
Firmy a inštitúcie Špecializovaný trestný súd SR