Ako riešiť intímny problém, o ktorom nerady hovoríme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

Ak pociťujete pálenie, svrbenie či bolesť v intímnej oblasti, môžete mať nedostatočne zvlhčované vaginálne prostredie.

BRATISLAVA 27. januára (WBN/PR) – Jedným z intímnych problémov, o ktorom sa často nehovorí, je suchosť pošvovej sliznice. Tá sa spája s úbytkom pohlavných hormónov po menopauze, po pôrode, ale môžu sa s ňou stretnúť aj ďalšie ženy.

Prečo dochádza k suchosti pošvy?

„Suchosť pošvy vzniká kvôli hormonálnemu stavu počas dojčenia, kedy žena nemenštruuje a je prirodzene chránená pred ďalším možným otehotnením. Ženy po menopauze často pociťujú suchosť a pálenie najmä pokiaľ ešte chcú sexuálne žiť. Lubrikácia u nich trvá dlhšie alebo je nedostatočná, pretože už nemajú toľko estrogénu,“ hovorí gynekologička MUDr. Zora Vasiľová.

Čo sa deje pri suchosti pošvy?

Nedostatočná tvorba pošvového sekrétu môže spôsobovať problémy aj pri pohlavnom styku. Ten býva pri nedostatočnej vlhkosti bolestivý, čo spôsobuje zranenia na sliznici, ktoré nielen prehlbujú bolesť, ale podporujú aj šírenie infekcií či pohlavných chorôb. Nedostatočná vaginálna vlhkosť spôsobuje u množstva žien odmietanie pohlavného styku.

Nemýľte si kvasinkovú infekciu so suchosťou

Suchosť pošvy trápi mnohé ženy, no jej prejavy sú veľmi ľahko zameniteľné napríklad za kvasinkovú infekciu.

„Pri samoliečbe môžu zle zvolené prípravky spôsobiť zmenu pH, čo vedie k ďalším komplikáciám. Príznaky netreba zľahčovať. Každý problém ako svrbenie, pálenie alebo výtok by mal vyšetriť odborný lekár,“ upozorňuje MUDr. Vasiľová.

Koho sa môžu tieto problémy týkať?

Najčastejšie suchosť pošvy pociťujú ženy, ktoré

• majú zníženú hladinu estrogénov počas menopauzy,

• majú zníženú hladinu estrogénov počas dojčenia,

• podstupujú rádioterapiu alebo chemoterapiu,

• podstúpili gynekologický zákrok,

• dlhodobo užívajú hormonálnu antikoncepciu,

• prekonávajú vaginálnu infekciu,

• sú fajčiarky,

• zažívajú nadmerný stres,

• si často vykonávajú vaginálne výplachy.

Ako riešiť suchosť pošvy?

Nový vaginálny gél Hydrofemin obsahuje dve účinné látky. Kombináciou kyseliny hyalurónovej a kyseliny mliečnej je možné navrátiť príjemnú vlhkosť do intímnej oblasti.

Kyselina hyalurónová je prirodzenou súčasťou ľudského tela. Vytvára ochranný povlak, ktorý zvhčuje, chráni, zabraňuje prenikaniu a rastu patogénnej flóry, urýchľuje prirodzený proces hojenia a regeneráciu poškodenej sliznice a podporuje prirodzené protizápalové procesy.

Kyselina mliečna vytvára potrebné, prirodzene kyslé prostredie v pošve, a tak udržiava mikrobiálnu rovnováhu a zabraňuje šíreniu patogénnych baktérií.

Doktorka Vasiľová poukazuje aj na pohodlnejšie používanie: „Aplikácia vo forme gélu je pre ženy jednoduchšia a praktickejšia.“

Viac informácií nájdete na hydrofemin.sk

HYD PR 1115 SK

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia