Ako sa vyhnúť cestovateľskej hnačke? Poznáme 8 zásad

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bolesť brucha, hnačka, zápcha
The woman wake up for go to restroom. People with diarrhea problem concept www.thinkstockphotos.com

Medzi najčastejšie ochorenie, ktoré postihuje turistov, patrí určite hnačka. Poradíme vám, ako sa jej vyvarovať, aby vám nepokazila dovolenku.

Kedy nám hrozí hnačka?

Hnačka sa objaví obyčajne počas 1. týždňa dovolenkového pobytu, ale môže sa vyskytnúť kedykoľvek počas cesty a dokonca aj po návrate domov. Diagnostika vychádza najmä z anamnestických údajov. Na základe ťažkostí si ju stanoví už aj samotný pacient a vo väčšine prípadov odznie počas 1 – 2 dní bez liečby. Ak hnačka neustupuje, alebo sa v stolici objaví krv alebo hlieny, tak väčšinou pacient vyhľadá lekára. Ten dá urobiť aj mikrobiologické vyšetrenie, čím sa zistí pôvodca ochorenia.

Bolesť brucha, nadúvanie, zápcha

Rizikové destinácie

Najrizikovejšie destinácie pre vznik infekcie sú rozvojové krajiny Latinskej Ameriky, Afrika, Stredný Východ a Ázia. A tu je dôvodom najčastejšie porušenie základných pravidiel hygieny, požitím kontaminovanej potravy alebo vody od chorých s hnačkovým ochorením, alebo od osôb, ktoré nemajú žiadne klinické príznaky ochorenia (bezpríznakoví nosiči).

Essaouira: Viac ako len raj pre hipisákov
Mesto: Essaouira, Štát: Maroko, Kontinent: Afrika Foto: Igor Daniš

Pozor na jedlo z pouličných stánkov

Ak sa chcete vyvarovať hnačke, v prvom rade nekonzumujte potravu z pouličných stánkov, kde sa jedlá pripravujú v improvizovaných podmienkach s nízkou úrovňou hygieny.

Pouličný stánok, jedlo,
Street-side Snack Stalls – Hong Kong Fish Balls www.thinkstockphotos.com

Jedlo treba zjesť hneď

Potraviny radšej konzumujte ihneď po jeho príprave, pokiaľ je ešte teplé.

Jedlo, jesť, obed, rodina,

Radšej varená alebo dusená zelenina

Zeleninu tiež jedzte len po tepelnej úprave.

Zelenina, jedlo, strava
Healthy nourishment bowl with super-foods and fresh mixed vegetables, overhead view on dark slate www.thinkstockphotos.com

Majonézové šaláty

Určite sa vyhnite majonézovým šalátom, ktoré veľmi rýchlo podliehajú skaze.

Majonézový šalát, zemiakový šalát, jedlo
bowl of traditional russian salad on wooden table www.thinkstockphotos.com

Voľte radšej balenú zmrzlinu

Ak v cudzích krajinách dostanete chuť na zmrzlinu, tak si dajte len balenú z kontrolovaných výrobní.

Zmrzlina, leto, deti
(Digital Composite) www.thinkstockphotos.com

Vhodné je ovocie, ktoré sa dá šúpať

Opatrní buďte aj pri konzumácii ovocia. Voľte radšej také, ktoré sa dá ošúpať, a keď sa nedá uvariť alebo ošúpať, radšej ho nejesť.

Ovocie, melón
Fresh sweet green melon on the wooden table www.thinkstockphotos.com

Neškodná voda

Vodu na pitie aj na umývanie zubov používajte len z originálne balených fliaš.

Pitný režim, pitie, voda,

Čisté ruky

Umývajte si ruky pred jedením a vždy po použití toalety.

Umývať ruky, umývanie, mydlo
Hygiene. Cleaning Hands. Washing hands. www.thinkstockphotos.com

 

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia