Bezákov nástupca údajne núti kňazov k vyhláseniam o sexe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kňazi Trnavskej arcidiecézy sa sťažujú na postup svojho nadriadeného arcibiskupa Jána Oroscha na inšpektoráte práce. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

TRNAVA 6. mája (WEBNOVINY) – Inšpektorát práce v Trnave sa bude zaoberať podnetom, v ktorom sa kňazi Trnavskej arcidiecézy sťažujú na postup svojho nadriadeného, arcibiskupa Jána Oroscha, nástupcu odvolaného Róberta Bezáka.

Vybraným kňazom s odvolaním sa na „upozornenia zo strany občanov“ dáva údajne podpisovať vyhlásenia, v ktorých sa majú dištancovať od takého sexuálneho konania, ktoré je v rozpore s učením katolíckej cirkvi, ďalej od gender ideológie a učenia o rodovej rovnosti.

Inšpektorát bude skúmať, či nedošlo k porušeniu Zákonníka práce, prípadne antidiskriminačného zákona.

Inšpektorát práce v Trnave sa podľa Sylvie Ďuríkovej bude podnetom zaoberať, aj keď pod ním neboli konkrétne podpisy. Aj na kňazov sa vzťahuje Zákonník práce, správny poriadok a ďalšie zákony a predpisy. Riešenie podnetu môže podľa Ďuríkovej trvať približne tri mesiace.

Vyhlásenia majú kňazi podpisovať ,,na výzvu diecézneho biskupa a dobrovoľne“.

Arcibiskup Ján Orosch v stanovisku pre agentúru SITA, ktoré je zhodné so stanoviskom Konferencie biskupov Slovenska, uviedol, že už pred diakonskou vysviackou kandidáti ,,ochotne a s radosťou pred svojím biskupom robia záväzné vyhlásenie, že chcú žiť a konať podľa náuky katolíckej cirkvi a pri samotnej vysviacke sľubujú svojmu biskupovi úctu a poslušnosť“.

Nového arcibiskupa pre Trnavskú arcidiecézu Oroscha vymenoval pápež František 11. júla 2013. Rok predtým pápež Benedikt XVI. odvolal z úradu arcibiskupa Roberta Bezáka. Oroscha uviedol do úradu trnavského arcibiskupa 30. augusta 2013 bratislavský arcibiskup-metropolita Stanislav Zvolenský. Bezák odišiel v decembri 2013 do kláštora redemptoristov v Bussolengu neďaleko talianskej Verony. V tamojšom kláštore začal život rehoľníka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benedikt XVI.Ján OroschPápež Benedikt XVI.Pápež FrantišekRóbert BezákStanislav Zvolenský