Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vino 1.jpg
foto : Seocentrum
12. októbra 2017 SprávySlovensko od Webnoviny.skSITA Diskusia()

Ako a v čom vám pomôže primeraná konzumácia kvalitného vína

Bratislava, 12.10.2017 ( WBN/PR ) – Možno aj vy patríte k vyznávačom dobrého vína, ktoré sa s vašimi chuťovými a čuchovými bunkami dokonale pohrá. O víne sa toho píše veľmi veľa, pozitívneho aj negatívneho. Uvedomiť by sme si ale mali, že je to produkt prírody, zväčša hroznovej odrody, ktorá je sama o sebe pre naše zdravie prínosná.

Zdravý cukor z hrozna

Tieto šťavnaté bobule obsahujú okolo 80 % vody a zhruba asi 20 % ovocného cukru (v závislosti od odrody), ktorý je pre telo určite lepší. Energia z neho sa uvoľňuje postupne a neukladá sa do tukov. Ani opojný mok, ktorý sa z neho vyrába, nemôže byť v primeranom množstve škodlivý, čo vám potvrdí aj nejeden lekár. My sa ale pozrieme na najznámejšie priaznivé účinky možno aj vášho obľúbeného talianskeho vína.

Podľa vlastných parametrov

Tak si môžete vybrať svoje víno, ktoré vám chutí najlepšie. Zdravotné prínosy pitia vína pochádzajú z jeho miernej spotreby definovanej Americkou asociáciou srdca ako jeden pohár vína pre ženy a jeden až dva pre mužov denne. Hlavnou zložkou je reservatol-prírodný antioxidant, ktorý má najväčší prospešný účinok. Nachádza sa v šupe červeného hrozna.

Takže, pokiaľ si po práci pod rozloženou markízou rozhodnete dopriať jeden, či dva zdravé poháre tohto vína, určite vás jeho sila v ničom neohrozí. Samozrejme, že musíte brať ohľad aj na svoj aktuálny zdravotný stav, hmotnosť a možno aj vek.

Budete dlhšie žiť

Okrem toho, že je tento celosvetovo uznávaný nápoj prospešný, môžete ho využiť aj na slávnostné príležitosti a romantické chvíle, kedy sa rozhodnete obdarovať svoju „polovičku“ krásnym snubným prsteňom.

Ale späť k zdraviu. Konzumáciou vína, dostávate do tela látky, ktoré pomáhajú vášmu srdcu. A všetci veľmi dobre vieme, že riziko kardiovaskulárnych ochorení, ktoré sú príčinou smrti, je u nás vysoké. Víno môže tiež zvýšiť hladinu omega-3 mastných kyselín, o ktorých je známe, že majú rovnako tak dobré, ochranné účinky na vaše srdce a krvný obeh.

Spomaľuje starnutie

Antioxidanty ničia škodlivé voľné radikály, ktoré zohrávajú úlohu pri problémoch súvisiacich so starnutím. Červené víno môže pomôcť vašej pleti vyzerať lepšie a spomaliť účinky starnutia, ako sú vrásky, zamračené línie a opuchnuté nohy.

Vinné a hroznové deriváty môžu tiež pomôcť znížiť škodlivé účinky UV žiarenia pri nadmernej expozícii slnečného žiarenia. Len sebavedomá žena, ktorej prirodzená krása sa snúbi s dokonalým „outfitom“ doplneným modernými dámskymi lodičkami, vie, že to môže ísť aj bez špeciálnych zákrokov a chémie, postačí jej pohár kvalitného vína.

Pomáha znižovať stres

Nevýhodou môže byť jediný fakt, ktorým je zafarbenie zubov od červeného vína. Všetko sa to však dá vyriešiť jednoduchým a možno aj pravidelnejším používaním bieliacich pásikov. Navyše výťažky z červeného vína a semien hrozna pomáhajú odstrániť určité baktérie zo zubov.

Skúsení vinári však majú vo svojom živote aj menej stresu. Štúdie zistili, že existuje pomer medzi miernym príjmom alkoholu a nižšími úrovňami depresie, úzkosti a vnímaného stresu.

Tiež sa dokázalo, že víno zlepšuje citlivosť na inzulín, môže znižovať riziko vzniku rakoviny a zabraňuje zhoršeniu stavu očných svalov v súvislosti s narastajúcim vekom.

Dalo by sa povedať, že víno vám v správnej miere dokáže nie len spríjemniť deň, ale aj zlepšiť celkové zdravie. Takýchto „medikamentov“ by sme si vo svojom živote priali asi viac, však?

 

 

Odporúčané články

Úroda hrozna v Európskej únii je najnižšia za 36 rokov, vína bude najmenej od roku 1981 Vinári predpokladajú nižšiu úrodu, dôvodom jarné mrazy a sucho

Témy

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Slovensko

Aktuálne témy

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

OK

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...