ART FILM FEST 2016 s novou kvalitou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Art Film Fest

BRATISLAVA 31. marca (WBN/PR) – Horúce filmové novinky z celého sveta, rozsiahly výber slovenskej tvorby a dve nové profilové programové sekcie ponúkne 24. ART FILM FEST, ktorý sa od 17. do 25. júna premiérovo uskutoční v Košiciach.

„Na filmových fanúšikov čaká 90 percent programu, ktorý uvidia v exkluzívnej slovenskej premiére a konečne v podmienkach, aké si kvalitný film zaslúži. Prípravy prebiehajú priebežne podľa dohodnutého harmonogramu už od konca minulého roku. V dvoch sálach v Kulturparku je už nainštalovaná optimálna profesionálna kinotechnológia DCI, onedlho sa tak stane aj v Kunsthalle. Ďalšími priestormi, v ktorých sa bude premietať sú kino Úsmev, kino Slovan a košický Amfiteáter,“ hovorí umelecký riaditeľ AFF Peter Nágel.

Program bude rozložený v trinástich sekciách. Atraktívne novinky predstaví Be2Can Starter, exkluzívna prehliadka najlepších filmov z Benátok, Berlína a Cannes a Variety Art Film Choice – výber filmov o umení, zložený kritikmi jedného z najdôležitejších svetových filmových periodík.

V Be2Can Starter je už niekoľko potvrdených filmov – venezuelský film Z ďaleka (Desde allá) režiséra Lorenza Vigasa, ktorý získal Zlatého leva v Benátkach, najnovší film Alexandra Sokurova Francofonia, a tiež Psie srdce (Heart of Dog) americkej multiumelkyne Laurie Anderson. Dva filmy navrhnuté kritikmi z Variety sú tiež známe: brazílsky Nise (Nise: O Coracao da Loucura) a talianska životopisná dráma Antonia.

O hlavné ceny Art Film Festu – Modrých anjelov sa budú uchádzať snímky, zaradené do Medzinárodnej súťaže hraných filmov a Medzinárodnej súťaže krátkych filmov. Art Film Fest aj tento rok zaznamenal rekordný záujem filmárov – do oboch súťaží sa prihlásilo vyše 1500 snímok.

Medzinárodná súťaž hraných filmov uvedie aj podmanivý kolumbijský film Medzi morom a zemou (La ciénaga entre el mar y la tierra), ktorý na nedávnom festivale Sundance získal Zvláštnu cenu poroty za herecké výkony oboch hlavných predstaviteľov – matky (Vicky Hernández) a syna (Manolo Cruz), a tiež Cenu divákov v kategórii Svetová filmová dráma. V hlavnej súťaži sa predstaví aj nemecký film 24 týždňov (24 Wochen), ktorý na poslednom Berlinale vzbudil veľkú pozornosť a vyvolal kontroverzné diskusie. Film bude zároveň súčasťou sekcie Be2Can Starter.

Art Film Fest pokračuje v tradícii oceňovania známych kinematografických osobností. Po prvý raz sa udelia ceny Hercova misia a Zlatá kamera v metropole východného Slovenska. Ich laureátmi, ktorých mená nateraz organizátori zverejnili, sú český herec Karel Roden a britský režisér a scenárista Stephen Daldry. „Karel Roden už dlhé roky prináleží k českej i medzinárodnej hereckej špičke. O tom niet pochýb. A že si starostlivo chráni súkromie, nevyhľadáva novinárov a stráni sa publicity, je známe tiež. Aj preto sme veľmi radi, že sa rozhodol prijať naše ocenenie“, ozrejmil nomináciu Peter Nágel.

„Stephen Daldry je svetovou režisérskou extratriedou, ktorý už nakrúcal s Tomom Hanksom, Meryl Streep, Nicole Kidman alebo Kate Winslet. Tri oscarové nominácie za najlepšiu réžiu (Billy Elliot, Hodiny a Predčítač) sú presvedčivým dôkazom jeho výnimočného talentu. Návštevníci Art Film Festu sa môžu tešiť na vynikajúcu osobnosť, ktorá sa okrem filmu presadila aj na najrenomovanejších divadelných scénach,“ uviedol Peter Nágel.

Na priaznivcov Art Film Festu čakajú aj nesúťažné a divákmi vyhľadávané programové sekcie: Okolo sveta s exkluzívnymi predpremiérami veľkých titulov, Európske zákutia s najzaujímavejšími kinematografickými dielami starého kontinentu, Prísľuby z Východu so špecialitami z ázijského kontinentu, Slovenská sezóna s výberom najdôležitejších filmových diel domácej scény, Láska a anarchia s kolekciou nezávislých a objavných trendov kinematografie, ale aj Nočná prehliadka so špeciálnymi žánrovými filmami na záver každého festivalového dňa.

Po minuloročnom diváckom úspechu bude pokračovať aj prehliadka najnovšieho prúdu amerických ultranezávislých filmov Focus: American Indies. Mnohé z nich sa pravidelne premiérujú na prestížnych festivaloch a najúspešnejšie uvádzajú veľké distribučné spoločnosti. V programovom výbere nebude chýbať napríklad víťaz minuloročného Sundance – snímka Ja a Earl a dievča na umretie (Me & Earl & the Dying Girl), ktorá medzičasom získala 15 medzinárodných ocenení.

,, Prirodzené historické centrum s prepojením na modernú a účelnú kinoinfraštruktúru, vzdialenú od seba pár minút chôdze, vytvoria veľmi príjemnú a organicky variabilnú platformu pre konanie najväčšieho filmového sviatku na Slovensku. Predpokladám, že tí, ktorí stále nie sú stotožnení so zmenou miesta alebo aj tí, ktorí očakávajú nejaké fiasko, budú prekvapení, ak, samozrejme, do Košíc počas konania Art Film Festu zavítajú,“ dodal Peter Nágel.

Oficiálnym hotelom Art Film Festu 2016 bude hotel Yasmin Košice. Živý filmový festival si celkom prirodzene vyžaduje aj sprievodný program rôzneho charakteru. Hudobné i relaxačné akcie si budú môcť návštevníci vychutnať v Kulturparku, Tabačke i na Hlavnej ulici.

ART FILM FEST – to je nové miesto, nový program i nová zábava!

Organizátori: ART FILM FEST, s.r.o., Forza, a.s.

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13

Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica

Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond

Generálny reklamný partner: InVestito

Hlavný reklamný partner: Transpetrol

Oficiálny prepravca: Hyundai

Logistický partner: DHL

Oficiálny festivalový hotel: Hotel Yasmin

Reklamní partneri: Barzzuz, Ida Sandor

Partner: Kino Úsmev

Hlavný dopravca: Železničná spoločnosť Slovensko

Hlavný mediálny partner: RTVS

Oficiálny festivalový denník: Košice Dnes

Mediálni partneri: Rádio FM, Rádio Košice, Film Europe Channel, SME, Korzár, Forbes, Kam do mesta, webnoviny.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Karel RodenKate WinsletMeryl StreepNicole Kidman