Asian Dub Foundation chcú zdolať Pevnosť Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

Živé Kvety, Bob Dylan, Vec, The Clash či Bruce Springsteen. Je veľa umelcov, ktorých tvorba sa dá označiť za „politickú“. Minimálne v tom zmysle, že prezentovanie názorov na spoločenské dianie nadraďujú snahe zapáčiť sa všetkým. Málokto z nich sa doteraz odvážil riešiť otázku utečencov a súžitia islamu a kresťanstva, napriek tomu, že ide o najpálčivejší problém súčasnosti. Jedna kapela sa ale práve týmto otázkam venuje už 23 rokov. Volá sa Asian Dub Foundation (ADF) a 12. novembra vystúpi v bratislavskom MMC.

Samotní členovia ADF pochádzajú z prisťahovaleckého prostredia – narodili sa v Londýne v rodinách prisťahovalcov. Problémy a otázky, ktorým Európa čelí dnes, reflektovali už od 90. rokov minulého storočia. Najskôr kritikou správania sa Európanov voči ľuďom inej farby pleti a iného náboženstva, neskôr stále častejšie aj kritikou do vlastných radov.

„Neprestávaj búchať na múr Pevnosti Európa,“ spievajú napríklad v skladbe Fortress Europe. Z dnešného pohľadu to môže pôsobiť možno prehnane, ale skladba bola písaná v roku 2003 ako kritika drastického prístupu k cudzincom, uzavretosti a netolerantnosti časti Európy. V tom čase to bol ešte len obyčajný „protestsong“, dnes je to skladba, ktorá tne do živého a rieši tú najaktuálnejšiu problematiku.

Napriek nesprávnej, ale populárnej skratke, že moslim, ktorý kritizuje pomery v európskych krajinách, je určite buď stúpencom militantného islamu alebo priamo teroristom, v prípade ADF to v žiadnom prípade neplatí. Kapela aj jej jednotliví členovia sa opakovane postavili proti organizáciám presadzujúcim militantný islam.

Spolu s pakistanskou kapelou Laal, ktorej členovia sú na čiernej listine hnutia Taliban, vystúpili napríklad v máji na koncerte proti terorizmu, na ktorom najväčší úspech zožala skladba Dehshatgardi Murdabad (v preklade Smrť terorizmu). Asi netreba pripomínať, že postaviť sa verejne proti militantným vyznávačom radikálneho islamu je iná káva a vyžaduje to iný stupeň odvahy ako kritizovať európskych politikov.

ADF prídu na Slovensko v pôvodnej zostave, v ktorej pred 23 rokmi začínali. Po viacerých personálnych zmenách, ktoré kapelu v uplynulých dvoch desaťročiach sprevádzali, sa pod jej krídla vrátili pôvodní členovia vrátane bubeníka Rockyho Singha, basáka DR Dasa a speváka Ghetto Priesta.

Podľa recenzií na tohtoročné vystúpenia ADF, napríklad na festivale WOMAD (World of Music, Art and Dance), hrá kapela práve teraz v životnej forme a ich aktuálne koncerty sú ešte elektrizujúcejšie ako v čase, keď táto partia prvýkrát vybehla na pódiá a spôsobila v hudobnom svete senzáciu.

Hlavnou zmenou oproti predchádzajúcim nahrávkam a koncertom ADF je angažmán Nathana „Fluteboxera“ Leeho, ktorého flauta dodáva zvuku ADF úplne novú energiu. Spojenie mixu hip hopu, drum´n´bassu a ázijských motívov, teda zvuku typického pre doterajších ADF, s Leeho uhrančivou flautou znie asi tak, ako keby Ian Anderson, flautista Jethro Tull, spustil desaťminútové dychvyrážajúce sólo do nadupaného techna.

Vstupenky na koncert Asian Dub Foundation, ktorý sa koná 12. novembra v MMC Bratislava, sú k dispozícii v sieti Eventim a na orepole.sk.

Text pod foto:

Asian Dub Foundation na koncerte na podporu Malaly Yousafzai, pakistanskej aktivistky za práva žien. V roku 2012, keď mala len 15 rokov, na ňu zaútočili militanti z Talibanu a takmer ju pripravili o život

FB-event:

https://www.facebook.com/login/?next=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fevents%2F1259860514027075

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bob DylanBruce SpringsteenIan AndersonJethro Tull