Asociácia hotelov a reštaurácií odmieta obmedzenie hromadných podujatí v interiéroch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hotel, reštaurácia, manažér
Foto: ilustračné, Getty Images

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) nesúhlasí s ohlásenými plánovanými opatreniami pri organizovaní hromadných podujatí v interiéroch. Nevidí dôvod na obmedzenia, keďže sa podľa nej nepreukázalo šírenie ochorenia z dôvodu organizovania takýchto podujatí. Rovnako nevidí dôvod na obmedzovanie kapacity návštevníkov kúpalísk a akvaparkov.

Obmedzenia bez argumentov

Informoval o tom v utorok generálny manažér AHRS Marek Harbuľák s tým, že obmedzenia poskytovania služieb cestovného ruchu bez argumentov zneisťujú hostí i podnikateľov.

„Informácie o plánovaných reštrikciách, ktoré odzneli na tlačovej besede 13. augusta za účasti ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, hlavného hygienika SR Jána Mikasa a ďalších odborníkov na epidemiológiu, spôsobujú neistotu organizátorom podujatí, prevádzkovateľom ubytovacích a stravovacích zariadení, kúpalísk a akvaparkov. Okrem toho nie sú známe žiadne relevantné argumenty pre takéto vážne rozhodnutia a nie je jasné ani to, odkedy, ako a akým spôsobom by sa mali vykonať,“ upozornil Harbuľák, ktorý je tiež prezidentom Zväzu cestovného ruchu SR.

Po lete očakávajú prepad

Takéto vyjadrenia podľa zástupcu AHRS zhoršujú už aj tak zlú situáciu v zariadeniach cestovného ruchu. Po skončení letnej sezóny sa očakáva celkový prepad v ubytovacích i stravovacích zariadeniach.

„Plánované podujatia môžu práve v jesenných mesiacoch aspoň mierne korigovať ekonomické problémy, najmä v mestských hoteloch, ktoré sú bytostne závislé od organizácie takýchto podujatí. Vďaka organizovaniu firemných, spoločenských i súkromných akcií by mohlo viacero menších podnikateľov v cestovnom ruchu prežiť rok 2020 a neskrachovať,“ tvrdí Harbuľák.

Žiadajú o aktívnu komunikáciu

V súvislosti s vyjadreniami o obmedzeniach, ktoré by mohli nastať v zariadeniach cestovného ruchu, a podľa AHRS nie sú ničím podložené, organizácia žiada ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a hlavného hygienika SR Jána Mikasa o aktívnu komunikáciu s odvetvím pri príprave opatrení, aby sa predišlo zbytočným obmedzeniam a rozsiahlym ekonomickým škodám.

AHRS pripravila v máji, v čase otvárania stravovacích a ubytovacích prevádzok, manuál s odporúčaniami pre zabezpečenie vyššej ochrany zdravia hostí i zamestnancov. Pokiaľ sa hotely a reštaurácie riadia týmito odporúčaniami, riziko šírenia koronavírusu sa podľa asociácie minimalizuje.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján MikasMarek HarbuľákMarek Krajčí
Firmy a inštitúcie AHRS Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska