Brankár Iker Casillas opäť zachránil Španielov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: SITA

GDANSK 19. júna (WEBNOVINY) – Španielsky futbalový brankár Iker Casillas opäť raz ukázal, prečo mu prischla prezývka „svätý Iker“.

V súboji C-skupiny európskeho šampionátu v Gdansku s Chorvátskom napravil v poslednej chvíli zlyhania dezorientovanej obrany a aj vďaka nemu postúpili obhajcovia prvenstva po výhre 1:0 do štvrťfinále. Casillas bravúrne zastavil v 59. min gólovú hlavičku Ivana Rakitiča a potom o 20 minút neskôr aj volej Ivana Perišiča.

Tridsaťjedenročný brankár Real Madrid vychytal v španielskom drese 76. stretnutie s čistým kontom. Za Španielsko odohral Casillas rekordných 98 víťazných stretnutí. „Len vďaka Ikerovi sme tento zápas vyhrali. Musíme mu ďakovať,“ povedal Xabi Alonso.

Obrazom: Španieli porazili Chorvátsko 1:0

Chorvátsko - Španielsko
Španiel Sergio Ramos blokuje strelu Chorváta Maria Mandžukiča počas zápasu ME vo futbale 2012 medzi Chorvátskom a Španielskom. Foto: SITA/AP

Chorvátsko - Španielsko
Španielske fanúšičky počas zápasu ME vo futbale 2012 medzi Chorvátskom a Španielskom. Foto: SITA/AP
Chorvátsko - Španielsko
Španiel David Silva (vľavo) v súboji s Ivanom Striničom počas zápasu ME vo futbale 2012 medzi Chorvátskom a Španielskom. Foto: SITA/AP
Chorvátsko - Španielsko
Španielski fanúšikovia počas zápasu ME vo futbale 2012 medzi Chorvátskom a Španielskom. Foto: SITA/AP
Chorvátsko - Španielsko
Španiel Alvaro Arbeloa (vľavo) v súboji s Chorvátom Danijelom Pranjičom počas zápasu ME vo futbale 2012 medzi Chorvátskom a Španielskom. Foto: SITA/AP

Chorváti na postup do štvrťfinále potrebovali minimálne bodovať a od prekvapenia neboli ďaleko. O výhre Španielov rozhodol až v závere zápasu striedajúci Jesús Navas.

„Vedeli sme, že Chorváti nebudú príjemným súperom a že si budú vytvárať veľké šance. Dostali sa do nich, ale potom je tu parketa pre Ikera a on si svoju prácu urobil dostatočne dobre,“ povedal tréner Španielska Vicente del Bosque.

Kým španielsky kouč bol v chvále Casillasa zdržanlivý, jeho chorvátsky kolega Slaven Bilič považuje brankára za kľúčového muža celého zápasu.

„Čo mám o ňom povedať? Je jeden z najlepších hráčov posledného desaťročia. Je lídrom tímu a dnes bol jednoducho hrdinom zápasu. Vie, ako má správne reagovať. Rakitič sa dostal do čistej šance a urobil všetko správne, ale nie je jednoduché čeliť tvárou tvár Ikerovi,“ uviedol na pozápasovej tlačovej besede Bilič.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iker CasillasSlaven BiličVicente del BosqueXabi Alonso
Firmy a inštitúcie Španielska futbalová reprezentácia