Bratislavské hotely spotrebovali 570 kilogramov produktov s obsahom nebezpečného fipronilu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vajcia; potraviny
Foto: ilustračné, thinkstock.com

BRATISLAVA 18. augusta (WebNoviny.sk) – Kontaminované produkty z holandských vajec sa do štyroch bratislavských hotelov dostali cez spoločnosť Transgourmet.

Inšpektori Úradu verejného zdravotníctva pri kontrole zistili, že celkovo sa spotrebovalo 570 kilogramov pasterizovanej vaječnej hmoty s obsahom fipronilu a dodávateľovi bolo vrátených 90 kilogramov. Dodávky nevyhovujúceho produktu Eifix Vollei aus Bodenhaltung flüssig, pasteurisiert sa do hotelov uskutočnili od 24. júla do 14. augusta.

Pri kontrole bolo zistené, že odberatelia zo všetkých štyroch hotelov neobdržali informáciu od spoločnosti Transgourmet o nevyhovujúcom výrobku,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Zároveň prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania vyzval k ústretovosti a zodpovednosti, aby v prípade, ak v skladoch majú takéto výrobky, ich nepoužívali na prípravu pokrmov. „V prípade, že má zariadenie spoločného stravovania takéto výrobky na sklade, je potrebné obratom kontaktovať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva,“ upozornil Mikas.

Úrad verejného zdravotníctva dostal v stredu 16. augusta cez rýchly výstražný systém z Rakúska varovné oznámenie o nelegálnom pesticíde fipronil vo vajíčkach.

Vyšetrovanie bude pokračovať

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave konal okamžite, ešte včera ako aj v priebehu dnešného dňa v príslušných hoteloch vykonal kontrolu, náležité šetrenie a pozastavenie výrobkov,“ informoval vo štvrtok hlavný hygienik SR Ján Mikas. V najbližších dňoch budú orgány verejného zdravotníctva ďalej vykonávať potrebné šetrenia v súvislosti s inkriminovanými produktmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Mikas
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR