Bryndzové halušky prišli navariť aj Maďari a Chorváti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Halušky
Foto: SITA/Gabriel Lipták

TERCHOVÁ 29. mája (WEBNOVINY) – Slovenské bryndzové halušky prišli do Terchovej navariť aj Maďari a Chorváti. Sedemnásty ročník Majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek prilákal v sobotu 33 súťažných družstiev. Napriek vytrvalému dažďu ich prišlo do Jánošíkovho rodiska povzbudiť vyše päťtisíc ľudí z celého Slovenska. V súťažili štvorčlenných družstiev išlo nielen o rýchlosť, ale najmä o chuť. Jeden z tímu halušky varil, ostatní udržiavali oheň, poriadok a pripravovali škvarky. Z dvoch kilogramov zemiakov musel kuchár pripraviť 3,5 kila chutných bryndzových halušiek. Rozhodcovia fajnšmekri bodovali okrem rýchlosti prípravy a chute halušiek aj čistotu pracovného priestoru, prípadné poranenia pri strúhaní zemiakov či dodržanie váhy už hotových halušiek. „Naozaj dobré bryndzové halušky by mali byť nie veľmi veľké, nie veľmi tvrdé a dá sa povedať, že by mali obsahovať dosť bryndze. A hlavne by nemali byť prihorené škvarky,“ hovorí riaditeľ pretekov Milan Holák.

Haluškový šampionát sa musel presťahovať z Tureckej do Terchovej po 16 úspešných ročníkoch. Starostovi a poslancom stredoslovenskej obce Turecká podľa organizátorov nevyhovoval tradičný termín na prelome mája a júna, s odvolaním sa na lepšie počasie im ponúkli iné – júlové a augustové termíny. Majstrovstvá sveta sa vypracovali postupne z dedinskej súťaže založenej miestnym krčmárom na populárne medzinárodné podujatie.

Od roku 1999 všetkých 16 doterajších ročníkov majstrovstiev sveta hostila Turecká. „Mne je to zvlášť ľúto, lebo ja som obyvateľ Tureckej. Ale myslím si, že je to pre nás, ako pre občianske združenie len prínosom. Pretože v Tureckej sme mali dosť „také“ podmienky, tam sa veľmi akcie neorganizujú, tu v Terchovej je to predsa len lepšie,“ povedal predseda občianskeho združenia Halušky Turecká Ivan Makovník.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať