Ako na čistenie rúry na pečenie

Čistenie rúry na pečenie
zdroj: gettyimages.com

V každej domácnosti má rúra na pečenie inú frekvenciu využívania. No bez ohľadu na to, či ju používate každý deň, alebo raz za mesiac, po určitom čase ju musíte vyčistiť. Nejde len o odstránenie nečistôt a mastnoty, ale aj o dezinfekciu a zbavenie rúry nepríjemného zápachu. Zároveň je to však pomerne namáhavá a časovo náročná činnosť, ktorú si, častokrát mylne, uľahčujeme používaním agresívnych chemických prostriedkov. Chemikálie síce nečistoty odstránia, no zároveň môžu poškodiť povrch rúry a zanechať v jej vnútri škodlivé výpary. Tie sa nám pri opätovnom pečení uvoľňujú do jedla. Vsaďte preto na prírodné suroviny, inšpirujte sa „babskými radami“ a nechajte vašu rúru opäť zažiariť novotou:-)

Overené postupy ako vyčistiť rúru na pečenie

Najúčinnejším čistiacim prostriedkom je samozrejme prevencia a pravidelnosť. Ak čistíte rúru na pečenie len vo výnimočných prípadoch, nemôžete sa čudovať, že pri nej potom strávite dlhé hodiny. Každé použitie rúry so sebou prináša nové a nové nečistoty. Mäso pri pečení prská, koláč vám môže vykypieť z formy. Vzniknuté nečistoty by sa mali odstrániť čím skôr, inak sa len opätovne pripekajú. Ideálnym riešením pre lenivšie gazdinky je pyrolytická rúra. Po dopečení spáli všetky nečistoty na popol a vy ich len jednoducho odstránite metličkou, alebo navlhčenou handričkou.

Pri čistení nepoužívajte agresívne prostriedky. Zbytočne si naleptáte a nenávratne poškodíte povrch rúry. Na poškodenom povrchu by sa ďalšie nečistoty prichytili omnoho intenzívnejšie a ich odstránenie by bolo o to namáhavejšie. Vyhnite sa aj ostrým predmetom, ako sú kovové kefky, či drôtenky. Zaobstarajte si radšej kefku na čistenie sklokeramickej varnej dosky. Mnohé gazdinky ju odporúčajú na odstraňovanie nečistôt zo skla na vnútornej strane rúry. Posledná rada sa týka bezpečnosti. Rúru na pečenie čistíte až po jej dostatočnom vychladnutí. Predídete tak nepekným popáleninám.

Pozrite si vstavané rúry v týchto e-shopoch:

Trojboj pre efektívne čistenie
Prinášame vám praktický návod, ako vyčistiť rúru na pečenie. Všetky ingrediencie nájdete doma, stačí už len vyskúšať. Vezmite si zapekaciu misu a naplňte ju vodou. Pridajte lyžicu prípravku na umývanie riadu a prichystanú zmes vložte do rúry. Rúru zapnite na teplotu 50 stupňov, horný aj spodný ohrev, a nechajte v nej zmes pracovať približne 50 minút. V tomto čase sa uvoľní nahromadená mastnota. Následne si pripravte zmes: 2 lyžice kyseliny citrónovej, 2 lyžice sódy bykarbóny a trocha vody tak, aby vám vznikla pasta. S pomocou hubky a pripravenej zmesi vydrhnite všetky steny rúry, až kým nebudú čisté.

Praktický ocot
Spôsob čistenia, ktorý vám priblížime teraz je síce o niečo náročnejší, ale výsledok vás doslova ohromí. V prvej fáze si pripravte pastu z jednej lyžice sódy bikarbóny a vody. Pastu naneste na všetky pripálené miesta v rúre a nechajte pôsobiť, najlepšie 12 – 24 hodín. Mokrou hubkou potom zotrite nečistoty. V druhej fáze nalejte do rozprašovača ocot a vystriekajte ním celú rúru, opäť umyte mokrou hubkou. Čistenie ukončite zapnutím rúry na 50 stupňov po dobu 20 minút. Pastu pripravenú zo sódy a vody môžete použiť aj pri čistení skla dvierok.

Všemocný citrón
Univerzálnosť využitia citróna a citrónovej šťavy snáď ani netreba pripomínať. Jeho účinky oceníte aj pri čistení rúry na pečenie. Do zapekacej misy vyžmýkajte šťavu z dvoch citrónov, do jednej tretiny nádoby doplňte vodu a pridajte aj vyžmýkané polky citrónov. Pripravenú zmes vložte do rúry a nechajte ju tam pôsobiť cca polhodinu pri teplote 250 stupňov. Pôsobenie citrónovej zmesi by malo uvoľniť všetky nečistoty, ktoré následne zotriete vlhkou hubkou. Na väčšie kusy nečistôt použite silikónovú stierku. Pri odolnejšej nečistote môžete ešte vystriekať vnútro rúry čistou citrónovou šťavou a následne zotrieť.

Pozrite si aj tieto vstavané rúry:

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: