Sadenie cibule

Sadenie cibule
zdroj: gettyimages.com

Cibuľa je nielen veľmi chutná, ale v kuchyni nenahraditeľná. Žiadna gazdiná si varenie bez cibule nedokáže ani predstaviť. V obchodoch ju nájdete v rôznych veľkostiach aj farbách, no ľahko si ju vypestujete aj vo vlastnej záhrade.

Cibuľa tvorí základ

Cibuľa je vernou spoločníčkou každej kuchárky. Jej využitie sa vzťahuje nielen na kuchyňu, ale aj na oblasť liečiteľstva a medicíny. Liečivé účinky cibule poznali už staroveké civilizácie, dodnes je súčasťou mnohých babských receptov a cenným zdrojom vitamínov. Ak ju príliš neobľubujete, spomeňte si na ňu aspoň v čase chrípky. Raz dva zabudnete na lieky a cibuľu už nedáte za nič. Pestovatelia si môžu vybrať z viacerých odrôd.

  • biela cibuľa – obľúbená hlavne v Mexiku
  • žltá cibuľa – u nás najpopulárnejší druh. Môžete si zvoliť medzi jarnou alebo jesennou odrodou
  • červená cibuľa – využíva sa najmä pre svoje sfarbenie
  • jarná cibuľka – chutné sú obzvlášť jej zelené cíbiky
  • šarlotka – je sladšia
  • perlovka – je prechodnou odrodou medzi cibuľou a pórom. Nie je možné jej skladovanie

Ako pestovať cibuľu
Vyberte vhodné stanovište, najlepšie slnkom zaliate pole. Dôkladná musí byť aj príprava pôdy. Cibuľa obľubuje kyprú, dobre prevzdušnenú, odburinenú zeminu s dostatkom živín. Zabudnite na kompost, siahnite radšej po prípravkoch, určených na dohnojovanie. Cibuľu sadíme do jarkov dlhých cca jeden meter. S výsadbou môžete začať už v marci, avšak len v tom prípade, ak nehrozia príliš silné mrazy. V čase klíčenia jej doprajte pravidelnú zálievku.

Zrelosť plodov spoznáte podľa zvädnutých zelených výhonkov. Zberáme koncom júla, keď sú výhonky suché a takpovediac spadnuté. Po vybratí z pôdy urobte z cibúľ menšie viazaničky a nechajte ich dobre vysušiť, buď pod strechou, alebo v dobre vetranej miestnosti. Jesenné odrody vysádzajte v auguste. Na uskladnenie odložte len zdravé a tvrdé cibule. Tie, na ktorých spozorujete určité nedostatky, použite na rýchlu konzumáciu.

Pestovanie cibule
zdroj: gettyimages.com

Prírodný lekár
Veru, aj týmto pomenovaním by sme mohli označiť cibuľu. Obsahuje veľké množstvo minerálnych látok, vitamíny A, C, ale aj vitamíny skupiny B. Podporuje správnu činnosť žliaz. Vďaka obsahu antioxidantov zabraňuje bunkám v predčasnom starnutí. Vďaka cibuli budete mať aj krásne vlasy a nechty. Patrí aj medzi afrodiziaká.

Látka Allicin má antibiotické účinky. Nasaďte cibuľu pri problémoch s dýchaním, kašli, ochoreniach hlasiviek. Neobľubujete lieky? Spravte si zdravý cibuľový sirup. Nakrájajte jednu väčšiu cibuľu a zasypte ju cukrom. Nechajte v miske počas noci a ráno budete mať liečivo hotové. Pri zápaloch priedušiek zasa pomôžu obklady z cibuľovej vody. Cibuľa sa však používa aj na odstránenie fľakov z oblečenia, oživíte ňou staré rámy na obrazoch, zafarbíte vlnu či vajíčka.

Pozrite si záhradné ručné náradie v týchto e-shopoch:

Cibuľové kulinárium
Cibuľa tvorí základ skoro každého jedla, ktoré sa pripravuje tepelnou úpravou. Je chutná v surovom, ale aj vo varenom, dusenom, prípadne pečenom stave. Tvorí nenahraditeľnú súčasť šalátov, marinád, pomazánok, príloh. Vybrať si môžete nielen jej farbu, ale aj chuť, ktorá prechádza od sladkastej až po štipľavú.

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: