Mäso a mäsové výrobky zdražejú, dôvodom aj ceny energií a príplatky za nočnú prácu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
mäso, mäsové výrobky
Foto: ilustračné, SITA/Juraj Roščák.

BRATISLAVA 13. decembra (WebNoviny.sk) – Sociálne opatrenia prijaté zo strany štátu a nárast cien energií spôsobujú u slovenských spracovateľov mäsa výrazné navýšenie nákladov, čo sa v prvom kvartáli roka 2019 prejaví aj na zvýšení cien mäsa a mäsových výrobkov o päť až osem percent. Informovala o tom výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai v tlačovej správe.

Pod nárast cien sa na úrovni výrobcov, ale aj ich dodávateľov, podpísali už teraz podľa zväzu hlavne zvýšenie ceny ľudskej práce – zavedenie povinných príplatkov za prácu v noci a cez víkend, zvyšovanie minimálnej mzdy a nárast cien energií.

„Súčasné zvyšujúce sa náklady sú už pre výrobcov neudržateľné a preto je potrebné ich premietnuť aj do odberateľských cien. Navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov očakávame v rozmedzí 5 až 8 %,“ konštatovala Eva Forrai.

Zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať