Na Cypre môžete z pohára s vínom piť tisícročnú históriu

Starobylé vína z voňavého ostrova
Cyprus, izolovaný od zvyšku sveta Stredozemným morom, nezasiahla epidémia fyloxéry, ktorá v 19. storočí zničila väčšinu vinohradov v Európe. Preto tu v pohári vína môžete piť tisícročnú históriu. Jana Čavojská

Cyprus, izolovaný od zvyšku sveta Stredozemným morom, nezasiahla epidémia fyloxéry, ktorá v 19. storočí zničila väčšinu vinohradov v Európe. Preto tu v pohári vína môžete piť tisícročnú históriu. Históriu prežiarenú horúcim slnkom a posvätenú drinou mnohých generácií vinohradníckych rodín.

„Nesadíme vinohrady tak ako v Európe, na to je tu príliš horúco,“ vysvetľuje Giorgos Kyriakides vo svojej vinici. Vinič tu nerastie dohora, ale drží sa pri zemi v akýchsi kríkoch.

Teraz sú kríčky ešte holé, no o pár mesiacov tu budú dozrievať šťavnaté bobule odrôd, ktoré sa zrodili tu na Cypre a stáročiami kultivovali. Napríklad červené odrody Mavro či Ofthalmo a biela Xynisteri. Nerastú nikde inde, iba na tomto izolovanom ostrove.

Starobylé vína z voňavého ostrova
Cyprus, izolovaný od zvyšku sveta Stredozemným morom, nezasiahla epidémia fyloxéry, ktorá v 19. storočí zničila väčšinu vinohradov v Európe. Preto tu v pohári vína môžete piť tisícročnú históriu. Jana Čavojská

Pravlasť božského moku

Archeológovia sa zhodujú v tom, že práve Cyprus je pravlasť vína. Archeologické nálezy dokázali, že ho tu vyrábajú už šesťtisíc rokov. Umenie dorábať víno sa na územie dnešného Grécka, Talianska a Francúzska pravdepodobne dostalo z tohto ostrova.

V Múzeu mozaík v mestečku Pafos je aj jedna z čias antiky, zobrazujúca príbeh výroby prvého vína: Muž menom Ikarios nechal hrozno na slnku príliš dlho a vykvasilo. Keď však nápoj z tohto hrozna ochutnal, vôbec nebol zlý. Chuťovo hutný, trochu trpký, ale príjemný a horúci ako slnko alebo láska. A do hlavy z neho stúpal omamný pocit. Keď však novým nápojom ponúkol dvoch okoloidúcich, tí sa zľakli. Zakrútila sa im hlava a mysleli si, že Ikarios ich chce otráviť. Tak ho na mieste zabili…

Samozrejme, s cyperským vínom sa obvykle spájajú oveľa príjemnejšie príhody. Cyperčania sú národ požívačný, ani v časoch krízy sa nevzdajú príjemných posedení s priateľmi pri bohato prestretom stole a s plnými čašami skvelých miestnych vín.

Starobylé vína z voňavého ostrova
Cyprus, izolovaný od zvyšku sveta Stredozemným morom, nezasiahla epidémia fyloxéry, ktorá v 19. storočí zničila väčšinu vinohradov v Európe. Preto tu v pohári vína môžete piť tisícročnú históriu. Jana Čavojská

Zopár dedín

S novou dobou museli aj cyperskí vinári inovovať. Nasadili kabernet či chardonnay. No starobylé odrody fascinujú návštevníkov ostrova viac. Na južnej strane Cypru je asi štyridsať vinohradníkov a štyri vinárske regióny, spojené šiestimi vínnymi cestami. A veľa farmárov si dorába doma svoje vlastné víno, pre seba, rodinu a priateľov.

Každá z vinohradníckych oblastí je niečím charakteristická. Zahŕňa väčšinou iba zopár dedín. Vouni Panayias – Ambelitis napríklad iba štyri dediny v nadmorskej výške okolo osemsto metrov. Na biele vína tu používajú väčšinou Xynisteri, na červené vzácnu odrodu Marthefiko, Ofthalmo a Mavro. Hlavne Mavro je odroda, ktorej svedčí vyššia nadmorská výška a mierna klíma. V tomto regióne sídli aj známe kláštorné vinárstvo Agia Moni. Nič nezvyčajné. Cirkev na Cypre vlastní napríklad aj najväčší pivovar.

Starobylé vína z voňavého ostrova
Cyprus, izolovaný od zvyšku sveta Stredozemným morom, nezasiahla epidémia fyloxéry, ktorá v 19. storočí zničila väčšinu vinohradov v Európe. Preto tu v pohári vína môžete piť tisícročnú históriu. Jana Čavojská

Ďalšia vínna cesta vedie údolím Diarizos. Narazíte tu hlavne na pivničky drobných vinárov, ktorí ponúkajú klasické cyperské odrody. Krásna príroda a vidiecka úprimnosť vás dostanú.

Krasochoria predstavuje na víno a tradície s ním spojené najbohatší cyperský región. Kamenné mestečká a dedinky ukrývajú množstvo vinárov ponúkajúcich kvalitné vína. Miestne vína determinuje suché podnebie a priaznivé geologické pomery. Pestujú tu aj importované odrody – kabernety, mataro, grenach a syrah.

V regióne Pitsilia pestujú hlavne vzácne tradičné Maratheftiko, odrodu, ktorú predkovia dnešných vinárov kultivovali stáročia, a Mavro.

Starobylé vína z voňavého ostrova
Cyprus, izolovaný od zvyšku sveta Stredozemným morom, nezasiahla epidémia fyloxéry, ktorá v 19. storočí zničila väčšinu vinohradov v Európe. Preto tu v pohári vína môžete piť tisícročnú históriu. Jana Čavojská

Požehnaná Commandaria

Najcharakteristickejšie cyperské víno je už stáročia commandaria. Je to dezertné, sladké víno, vyrobené z lokálnych odrôd Mavro a Xynisteri, ktoré dozreli na území konkrétnych štrnástich cyperských dedín. Jeho výroba je tiež špecifická: obraté bobule hrozna najprv nechajú niekoľko dní na slnku, aby uschli a skoncentrovali v sebe všetku svoju sladkosť a silu. Potom ich schladia na osem stupňov Celzia, aby z nich vyžmýkali vône a chute, akými nedisponuje žiadne iné víno na svete.

Commandaria bola prvé víno, ktoré všade poznali pod špecifickým názvom. Cpyrus nama alebo Požehnané. Commanadriou ho nazvali v roku 1192 rytieri svätého Jána a predpovedali mu dlhý život a svetovú slávu. A – stalo sa.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom