Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Riblja čorba
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Riblja čorba v Srbsku. Vladimír Kampf
10. 04. 2013 10:00 Chuť diaľokSrbsko od Cestujsi.skSITA Diskusia

Pochúťky z Dunaja v srbskej čárde

Z dedinky Begeč sa na druhý breh rieky, do Bánoštora, môžete aj s autom prepraviť maličkou kompou Jole. Kompa pristáva na begečskej strane rovno pri čárde. Ponúkajú tam rôzne tradičné špeciality z rýb z Dunaja, ktorý majú pod nosom. Ochutnali sme tam azda najlepšiu rybiu polievku na svete aj záhadné „domáce sardinky“.

Pri Dunaji v Srbsku je rybárom snáď každý. Oficiálne alebo načierno :) . Pestrá srbská kuchyňa ponúka množstvo receptov na špeciality zo sladkovodných rýb. O ich príprave Srbi hovoria: Ryba má plávať trikrát: vo vode, v oleji a vo víne.

Riblja čorba – rybacia polievka – je okolo Dunaja niečo ako národné jedlo. Víno pri jej príprave nesmie chýbať. Ani tri druhy dunajských rýb, z ktorých ju varia. Jedna z nich musí byť celkom určite sumec.

Samozrejme, každý má svoj vlastný recept a rôzne fintičky na vylepšenie tejto pochúťky. No v zásade si srbskú riblju čorbu pripravíte takto: Najemno nasekáte cibuľu a opražíte na olivovom oleji, kým nedostane zlatý nádych. Bude to trvať takých 8 – 10 minút na miernom ohni. Potom prilejete pol fľaše bieleho vína, paradajkové pyré, osolíte, okoreníte čiernym korením a mletou červenou paprikou, zalejete šálku studenej vody a pätnásť minút povaríte. Pridáte nadrobno posekané ryby – tri druhy dunajských rýb, z toho aspoň jedna musí byť sumec. Niekto dáva posekané mäso, ktoré polievku aj zahustí, iný vyvára hlavy, plutvy a chvosty a potom ich z vývaru vyberie.

Keď sú ryby uvarené, ochutíte čorbu šťavou z jedného citróna. V čárde v Begeči pri Dunaji do nej potom pridajú uvarené kusy sumca a servírujú ju v kotlíku s domácim bielym chlebom.

Vladimír Kampf

Na jedálnom lístku tohto milého podniku sme medzi predjedlami objavili aj nezvyčajnú pochúťku: domáce sardinky. Jasné, že sardinky neulovili tu, v Dunaji. Zo zvedavosti sme si ich raz objednali. Dostali sme veľkú porciu (ale v Srbsku to bolo skutočne predjedlo) kúskov akejsi ryby s olivami, bielym slaným syrom, chlebom a zvlášť nám priniesli zálievku z olivového oleja a posekaného cesnaku.

Sardinky by sme na tanieri však hľadali márne. „Je to tolstolobik z Dunaja,“ objasnil nám čašník. „Pripravujeme ho tak, že ho pol dňa, teda asi dvanásť hodín, varíme v oleji.“

A verte, že to stojí za to.

Odporúčané články

Hrozné nočné brušné memento Bryndza chutí najlepšie v máji

Témy

Diskusia

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z Webnoviny.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Neprehliadnite

Foto: Búrlivý potlesk, selfie a skandovanie „Andrej, Andrej“, aj taká bola inaugurácia prezidenta Kisku Copa América štartuje aj s Messim a Suárezom, prvenstvo obhajujú Čiľania Vodič na Fiate unikal pred policajtmi, nezastavili ho varovné výstrely ani deravé pneumatiky Irán odstránil nevybuchnuté nálože z tankera, na ktorý zaútočili v Ománskom zálive Muž obvinený z útoku v Christchurchi poprel obvinenia z terorizmu aj vrážd Mrazivá letná lyžovačka. Strávte letnú dovolenku na ľadovcoch v Európe Progresívne Slovensko a strana Spolu pôjdu ako koalícia aj do parlamentných volieb

Aktuálne témy

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.

X