Chcete zdravé bábätko? Zvýšte príjem jódu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tehotenstvo
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 11. decembra (WBN/PR) – Jód je pre zdravý vývoj a fungovanie ľudského organizmu mimoriadne dôležitý. Štítna žľaza potrebuje jód k produkcii dôležitých hormónov zodpovedných za významné funkcie nášho organizmu. Pri jeho nedostatku môžu nastať poruchy funkcie štítnej žľazy, ktoré vyvolávajú ďalšie zdravotné problémy.

Osobitnú skupinu tvoria tehotné ženy. Jód zohráva svoje mimoriadne dôležité funkcie už počas tehotenstva, teda od samého počiatku vývinu plodu, pričom dôsledky nedostatku jódu v tomto období sa už nedajú nikdy zvrátiť. Je preto nespochybniteľné, že tehotné ženy potrebujú zvýšené množstvo jódu, teda viac ako je odporúčaná denná dávka – 150 mikrogramov pre dospelého človeka.

Tehotná žena musí zásobovať jódom nielen seba ale aj vyvíjajúci sa plod dieťatka a jeho vlastnú štítnu žľazu. Tá plní svoju funkciu už od 12. týždňa tehotenstva. Práve jód zohráva kľúčovú úlohu najmä v súvislosti s vývinom mozgu a následne jeho správnym fungovaním.

Svetová zdravotnícka organizácia WHO upozorňuje, že nedostatok jódu v tehotenstve môže spôsobiť veľmi vážne komplikácie:

– potrat

– vrodené anomálie

– endemický kreténizmus

– mutizmus (neurologická porucha reči)

– mentálnu retardáciu

– zvýšenie perinatálnej mortality, (popôrodnej úmrtnosti)

Foto: JODIS

Foto: JODIS

Poprední slovenskí odborníci poukazujú na mimoriadne dôležité odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie WHO a ICCIDD, ktoré odporúčajú tehotným a dojčiacim ženám zvýšenú dennú dávku jódu – až 250 mikrogramov denne, čo je takmer dvojnásobok odporúčanej dennej dávke pre dospelého jedinca.

ICCIDD odporúča ako alternatívu na riešenie jódového deficitu u tehotných žien, (ale aj pre iné skupiny populácie) výživový doplnok JODIS koncentrát.

JODIS koncentrát je prírodná voda s nízkym obsahom minerálov, obohatená vysokým obsahom zlúčenín jódu, presne podľa požiadaviek a noriem EÚ. Mnohí slovenskí gynekológovia JODIS koncentrát odporúčajú najmä z dôvodu, že nemá chuť ani zápach, preto je ľahko prijateľný tehotnými ženami. Nakoľko organizmus nadbytočný jód vylúči z teľa matky von, nie je možné sa ním predávkovať,

Viac informácií o JODIS koncentráte nájdete na www.jodis.sk. JODIS koncentrát je dostupný v lekárňach na celom území Slovenska, alebo prostredníctvom e.shopu na stránke www.jodis.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať