Chov ošípaných je v najväčšej kríze za posledných 60 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ošípané, prasa
Africký mor ošípaných vážne ohrozuje domáce chovy. Foto: archívne, SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 16. marca (WEBNOVINY) – Situácia v chove ošípaných na Slovensku je podľa predsedu Zväzu chovateľov ošípaných Andreja Imricha kritická, keď sektor prekonáva najväčšiu krízu za posledných 60 rokov. „Pokiaľ sa veci na Slovensku nezmenia, tak u nás prestaneme chovať ošípané a zrejme ich budú chovať len zahraniční chovatelia, ktorí sú finančné ďaleko silnejší než domáci farmári,“ uviedol na stredajšej tlačovej konferencii Imrich. Nepriaznivý stav podľa neho spôsobil dlhotrvajúci pokles nákupných cien jatočných ošípaných, ktoré sa vlani znížili na úroveň 1,12 eur na kilogram živej hmoty. „Chovatelia tak prerábajú na každom kilograme približne 20 centov, keďže náklady na kilogram predstavujú 1,30 eur, čo je neudržateľná situácia“ povedal Imrich. Ako dodal, za takýchto podmienok prvovýrobcovia nemajú na výber a buď znižujú alebo úplne utlmujú výrobu bravčového mäsa.

Ceny tlačia nadol podľa Imricha predovšetkým obchodné reťazce, ktoré vyvíjajú tlak na zníženie cien spracovateľov a tí ho následne prenášajú na prvovýrobcov. Ďalším faktorom je podľa neho rozdielne podnikateľské prostredie na Slovensku v porovnaní s okolitými krajinami, vzhľadom na nižšiu podporu z fondov EÚ, ako aj vyššiu daň z pridanej hodnoty. „Okolité krajiny ako Maďarsko, Poľsko alebo Česká republika dokázali rôznymi spôsobmi podporiť chovateľov ošípaných a skryté podpory majú aj krajiny v západnej Európe,“ vysvetlil Imrich. Ako príklad uviedol Česko, kde vláda v tomto roku vyčlenila 400 mil. českých korún (CZK) a 300 tis. ton obilia na podporu chovu ošípaných.

Počet ošípaných sa od roku 2002 na Slovensku znížil o takmer 900 tis. na minuloročnú úroveň 687 tis. Tržby za jatočné ošípané od roku 2002 klesli približne o 60 % na minuloročných 94 mil. eur. Imrich upozornil aj na fakt, že na rozdiel od každoročne rastúcej spotreby bravčového mäsa, ktorá v minulom roku dosiahla úroveň 180 tis. ton, jeho domáca výroba sa pravidelne znižuje a nahrádza ju rastúci dovoz. Vlani sa na Slovensku podľa Imricha vyprodukovalo len 66 tis. ton bravčového mäsa, no doviezlo sa až 114 tis. ton. Sebestačnosť Slovenska vo výrobe bravčového mäsa by tak mala podľa neho v tomto roku dosiahnuť iba 33 až 35 %.

Riešením by podľa predsedu Zväzu chovateľov ošípaných bolo urýchlenie vyplatenie peňazí za životné podmienky zvierat zo strany ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, umožniť zapožičanie obilia zo štátnych rezerv pre potreby chovateľov ošípaných a poskytnúť mu dotáciu vo výške 5 mil. eur.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať