Číňania chcú pestovať vinič vo vesmíre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vinič, vinohrady
Foto: Ilustračné, Thinkstock

Čína na pestovanie viniča využíva bujnú pôdu tibetskej plošiny, slnkom spálenú púšť Gobi i kamenité svahy provincie Ning-sia. Ale teraz sa zamerala na novú a trochu netradičnú destináciu – vesmír. Práve po orbite teraz kolujú rastliny, aby si vytvorili odolnosť na drsnú klímu modrej planéty. A do vesmíru na palube rakety Tchien-kung 2 vyslali odrody Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Noir.

Čínski vedci dúfajú, že pestovanie vinnej révy vo vesmíre spustí jej mutovanie, ktoré jej pomôže zoceliť pre drsné podmienky v niektorých z rozvíjajúcich sa vinných regiónoch zeme. Kríky pochádzajú zo škôlky blízko hory Che-lan-šan, z regiónu, ktoré miestni nazývajú čínske Bordeaux. Po návrate na Zemi prejdú rastliny testami a porovnávaním s tými pozemskými, aby sa zistilo, či tadiaľto povedie cesta ku kvalite.

Mrazivé teploty a nie príliš úrodná pôda sú najväčšie prekážky, na ktoré narážajú čínski vinári. Preto teraz vedci dúfajú, že keď rastliny vystavia vesmírnemu žiareniu, môžu sa spustiť genetické zmeny, ktoré by prispeli k rozvoju odolnosti na chlad, sucho či choroby.

Raketový vzostup čínskeho hospodárstva premenil krajinu na svetovú ekonomickú dvojku, ale i na jedného z popredných pestovateľov vína. Ázijský obor dnes konzumuje viac červeného vína ako ktorákoľvek iná krajina a dokonca obhospodaruje viac viníc ako celé Francúzsko. Nové vinárstva vyrastajú po celej krajine od chladnej severovýchodnej provincie Liao-ning po púštnu Sin-ťiang.

Pozorovanie vplyvu vesmíru na rastliny vinnej révy je samozrejme len vedľajším produktom cesty vesmírneho laboratória Tchien-kung. Väčšina úloh je čisto vedecká a zahŕňa experimenty spojené s technickými opravami na obežnej dráhe, s vesmírnou medicínou, fyzikou i biológiou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať