Čo ste netušili o cibuli?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cibuľa
Foto: www.flickr.com

BRATISLAVA 6. februára (WEBNOVINY) – Cibuľa nechýba snáď v žiadnej slovenskej domácnosti. Všetci vedia, že pri jej krájaní si poplačeme, všetci vedia, že dodá tú správnu chuť mnohým jedlám a všetci tiež vedia, že je zdravá. Čo presne to však znamená?

Extra silný protirakovinový účinok

Množstvo výskumov dokázalo silné protirakovinové účinky cibule a jej príbuzných z čeľade cesnakovitých (cesnak, šalotka, pór či pažítka). Chránia pred rakovinou žalúdka, podľa štúdie publikovanej v Journal of the National Cancer Institute významne znižujú riziko vzniku rakoviny prostaty. Rovnaké účinky preukázala cibuľa a jej príbuzné druhy aj pri rakovine pažeráka.

V meste Vidalia v americkej Georgii, odkiaľ pochádza odroda cibule vidalia a ľudia ju konzumujú vo veľkých množstvách, je miera úmrtnosti na rakovinu žalúdka o 50 percent nižšia ako celoamerická úroveň. Jedna z teórií vysvetľujúcich tento jav tvrdí, že cibuľa obsahuje dialylsulfid, ktorý v tele zvyšuje tvorbu dôležitého protirakovinového enzýmu.

Prospieva aj kostiam

Viaceré štúdie potvrdili vplyv cibule na zdravý vývoj kostí. Jedna z nich publikovaná v časopise Nature ukázala, že samce potkanov, ktoré kŕmili sušenou cibuľou, mali v tele o 17 percent vyššiu hladinu vápnika ako iné samce. Samičky, ktorým odstránili vaječníky, čo často spôsobuje úbytok kostnej hmoty a osteoporózu, mali po konzumácii cibule silnejšie kosti. Podľa ďalšieho výskumu zložky cibule potláčajú aktivitu buniek, ktoré odbúravajú kostné tkanivo.

Cibuľa
Foto: www.flickr.com

Ako prevencia ischemickej choroby srdca

Zástupcovia čeľade cesnakovitých obsahujú veľké množstvo zdraviu prospešných látok s veľmi prospešnými účinkami, ako sú tiosulfináty, sulfidy, sulfoxidy a ďalšie páchnuce zlúčeniny síry. Tieto zapáchajúce látky majú veľkú nutričnú silu, za ktorú platíme len slzením. Podľa štúdie publikovanej v European Journal of Clinical Nutrition patrí cibuľa do jednej z vybraných skupín potravín, v kombinácii ktorých sa zistilo zníženie úmrtnosti na ischemickú chorobu srdca až o 20 percent. Ďalšími potravinami v skupine sú brokolica, čaj a jablká.

Aj pre alergikov a astmatikov

Cibuľa obsahuje silné antioxidanty a pôsobí protizápalovo, antibioticky a antivírusovo. Aj preto sa cibuľový čaj s medom odporúča piť pri kašli a chrípke. Je to dobrý zdroj kvercetínu, silnej protizápalovej látky a jednej zo zlúčenín, ktoré sú spojené s prospešnými účinkami pri chronických ochoreniach ako rakovina či choroby srdca.

Skupina látok, do ktorej patrí kvercetín – flavonoidy – má aj antialergické účinky. Odborníci na výživu ho preto často používajú na liečbu alergií. Môže však zmierniť aj astmu a sennú nádchu, pretože blokuje zápalové reakcie v dýchacích cestách.

Bonus navyše

Predstavitelia Environmental Working Group zaradili v roku 2003 cibuľu do zoznamu dvanástich najmenej kontaminovaných potravín pesticídmi.

Zdroj: publikácia 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať