Video: Scheldeprijs vyhral Kittel, Peter Sagan nedokončil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kittel
Marcel Kittel vyhral preteky Scheldeprijs v Belgicku. Foto: youtube.com

SCHOTEN 6. apríla (WebNoviny.sk) – Víťazom 104. ročníka jednorazových cyklistických pretekov Scheldeprijs v Belgicku sa stal Nemec Marcel Kittel z tímu Etixx – QuickStep. Kittel si v záverečnom špurte po 208 km v Schotene tesne poradil s britským rýchlikom Markom Cavendishom z tímu Dimension Data.

Zaujímavé je, že práve Kittel vystriedal Cavendisha pred touto sezónou v družstve Etixxu. Tretí skončil už s väčším odstupom ďalší Nemec André Greipel (Lotto-Soudal). Preteky mali podľa očakávania šprintérsky záver, tentoraz aj s kvapkami dažďa. Slováci z tímu Tinkoff na čele s Petrom Saganom v najlepšej desiatke v cieli chýbali. Silná slovenská zostava ruského družstva mala tentoraz za lídra mladého Erika Bašku, ktorému pomáhali obaja bratia Saganovci aj Michael Kolář. Tohtosezónny nováčik vo WorldTour Baška napokon obsadil 20. miesto s trojsekundovým mankom na víťaza. Víťaz nedávnych pretekov Okolo Flámska Peter Sagan odjazdil Scheldeprijs ako prípravu pred nedeľňajším monumentom Paríž-Roubaix a napokon z pretekov odstúpil. Jeho starší brat Juraj bol klasifikovaný na 49. a M. Kolář na 50. priečke.

Dvadsaťsedemročný rodák z Arnstadtu Kittel vyhral už po štvrtý raz preteky Scheldeprijs, čo je nový rekordný zápis na tejto klasike, ktorá je známa ako profilovo najmenej náročná z celej jarnej sezóny belgických jednorazových podujatí. K hetriku z rokov 2012, 2013, 2014 Kittel pridal teraz štvrtý triumf. Jeho hegemóniu narušil vlani Nór Alexander Kristoff.

Družstvo odviedlo pre mňa výbornú robotu, dostal som sa do správnej pozície pred finišom. Bol to krásny súboj s Markom. Pred pretekmi som povedal, že nechcem meniť históriu, iba jazdiť pre radosť. Teraz som rekordným víťazom, čo je fajn, lebo milujem tieto preteky. Som rád že je tu so mnou aj moja priateľka, ktorá videla preteky z jedného zo sprievodných áut. Venujem jej toto víťazstvo,“ uviedol Marcel Kittel v prvom interview pre belgickú televíziu.

Scheldeprijs je jedno z najtradičnejších jednorazových podujatí v belgickej sezóne klasík, ktoré sa v kalendári nachádza medzi dvoma veľkými monumentmi Okolo Flámska a Paríž – Roubaix.

Už po 20 km sa sformoval únik, ktorý vydržal vyše 100 km. V uniknuvšej šestke bol aj Holanďan Lieuwe Westra (Astana), víťaz nedávnych pretekov Tri dni De Panne. Na čele pelotónu dobre pracovali najmä jazdci tímu Tinkoff. Utečenci boli dostihnutí 54 km pred páskou a potom sa pelotón rozdrobil na viacero skupiniek. Vpredu bolo vtedy holandsko-belgické duo Brian van Goethem (Roompot) a Frederik Backaert (Wanty – Groupe Gobert), za nimi sa v čoraz silnejšom daždi vydal ďalší Belgičan Preben van Hecke (Topsport Vlaanderen – Baloise). Náskok miniskupinky spočiatku nepresiahol 15 sekúnd, ale 30 km pred cieľom narástol na 28 sekúnd. Málo platné. Tretí zo štyroch prejazdov cieľovým priestorom, čiže 16,8 km pred koncom pretekov, už bol pelotón opäť pokope. Tak to zostalo až do záverečných metrov, keď si šprintérske tímy vytvárali pozície pre svojich lídrov. Napokon z toho bol krásny súboj dvoch trojnásobných víťazov tohto podujatia Kittela a Cavendisha, v ktorom tesne dominoval Nemec. Jazdci Tinkoff na čele s Erikom Baškom úplne vpredu chýbali. Mladý Slovák napokon obsadil 20. priečku.

Výsledky:

Scheldeprijs (Antverpy – Schoten, 208 km): 1. Marcel Kittel (Nem.) Etixx – Quick-Step 4:54:05 h, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data, 3. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal, 4. Edward Theuns (Belg.) Trek-Segafredo, 5. Niccolo Bonifazio (Tal.) Trek-Segafredo, 6. Danny van Poppel (Hol.) Team Sky – všetci v rovnakom čase ako víťaz,…20. Erik Baška +3 s, 49. Juraj Sagan +25, 50. Michael Kolář +25,…Peter Sagan (všetci SR) nedokončil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander KristoffAndré GreipelErik BaškaJuraj SaganMarcel KittelMark CavendishMichael KolářPeter Sagan