Na Paríž-Roubaix prekvapil Hayman, Saganovi to nevyšlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
PeterSagan
Foto: facebook.com/PeterSagan

ROUBAIX 10. apríla (WebNoviny.sk) – Petrovi Saganovi sa po famóznom triumfe na pretekoch Okolo Flámska nepodarilo ovládnuť aj ďalšiu monumentálnu klasiku Paríž – Roubaix. Líder tímu Tinkoff nebol v závere medzi tými, ktorí sa pobili o víťazstvo po vyše 257 km v Roubaix. Do cieľa prišiel v skupine s odstupom 2:20 min za víťazom na 11. mieste, keď sčasti doplatil na pád spolufavorita Fabiana Cancellaru približne 45 km pred cieľom, ktorý bol s ním v stíhacej skupine.

„Všetci sa ma pred pretekmi pýtali, či môžem zvíťaziť a ja som odpovedal, že to sa nedá predpokladať. Toto sú veľké, historicky možno najväčšie preteky, ale je veľmi náročné na nich zvíťaziť. Dnes sa to vyvinulo tak, že dvaja favoriti zostali vzadu po pádoch, kým ostatné tímy mali svojich silných pretekárov vpredu a kontrolovali situáciu. Ja sám som bol účastníkom dvoch pádov ešte pred príchodom na Arenberg a v mojej skupine som nemal dostatok ľudí na spoluprácu tak, aby sme sa vrátili dopredu. Až do momentu, kým spadol, sme spolupracovali s Fabianom, ale potom sme stratili iskru. Sám som bol rád, že som nespadol. Od tohto okamihu, myslím si, sa preteky pre mňa skončili,“ povedal Peter Sagan podľa webu tímu Tinkoff.

Smolná z pohľadu tímu Tinkoff a Petra Sagana bola aj strata Taliana Oscara Gatta, ktorý sa zaplietol do pádu približne 120 km pred cieľom. „Práve Gatto mal byť kľúčovým pomocníkom Petra v záverečnej časti pretekov. Teraz je doudieraný a má niečo s rukou. Vyšetrenia ukážu, ako je na tom,“ informoval športový riaditeľ Tinkoff Lars Michaelsen.

Austrálčan Mathew Hayman prekvapil

Víťazom 114. ročníka kráľovnej klasík, či Pekla severu sa prekvapujúco stal Austrálčan Mathew Hayman z tímu Orica GreenEDGE, ktorý v 37 rokoch dosiahol najväčší úspech kariéry. Presadil sa v špurte päťčlennej skupiny, ktorá na čele pretekov odtiahla záverečných 15 km a predtým ešte dlhé kilometre v početnejšom zložení. Je to iba druhé profesionálne víťazstvo Haymana v kariére, v roku 2011 ovládol preteky Paríž – Bourges. Na Paríž-Roubaix štartoval po šestnásty raz a doteraz bolo jeho maximom ôsme miesto spred štyroch rokov. Z austrálskeho pohľadu nadviazal na triumf krajana Staurta O´Gradyho z roku 2007. Druhý skončil štvornásobný víťaz Paríž – Roubaix, Belgičan Tom Boonen (Etixx – QuickStep), tretia priečka sa v záverečnej koncovke na velodróme v Roubaix ušla Britovi Ianovi Stannardovi (Team Sky). Jedného z veľkých favoritov Švajčiara Fabiaba Cancellaru obral o víťazstvo pád na poľnej ceste, do cieľa svojho posledného Paríž – Roubaix prišiel s odstupom viac než 7:30 min za potlesku fanúšikov.

„Nemôžem uveriť tomu, čo sa práve stalo. Pred piatimi týždňami som mal zlomené rameno a veľa pretekov som zmeškal. Minulý týždeň som bol v Španielsku a teraz na Roubaix. Sú to moje obľúbené preteky, vždy som túžil zvíťaziť na nich. Tento rok som si vravel, že si to nejako bez stresu odjazdím a užijem. Keď som sa ocitol v úniku, už som len dúfal, aby som zostal v hre až do konca a mal na to nohy. Stalo sa, hoci som mal aj šťastie, lebo v záverečných piatich kilometrov bolo veľa nástupov,“ povedal víťazný Hayman podľa webu Cyclingnews.

Úniky zo začiatku nemali dlhšie trvanie

Úniky v úvodných 50 km nemali dlhšie trvanie. Neskôr na prvom úseku s kockami, tzv. pavé, na 98. km v Troisvilles, sa dostala dopredu 16-členná skupina, zo známejších mien v nej boli Sylvain Chavanel (Direct Energie), Imanol Erviti (Movistar), ktorý bol v úniku aj pred týždňom na Okolo Flámska, Borut Božič (Cofidis), Maxime Daniel (AG2R La Mondiale), či Frederick Backaert z Wanty Groupe – Gobert a bol medzi nimi aj neskorší víťaz Austrálčan Hayman. Na méte 132 km pred cieľom pelotón postihol pád a viacerí jazdci zaostali vzadu vrátane víťaza spred dvoch rokov, Holanďana Nikiho Terpstru.

Neskôr sa však dotiahol na hlavnú skupinu favoritov, kde bicyklovali plece pri pleci aj Peter Sagan a Fabian Cancellara. Medzitým sa na stíhanie vedúcej početnejšej skupiny vydali pomerne vážnejší adepti na celkový úspech ako štvornásobný víťaz Belgičan Tom Boonen a Nemec Tony Martin (obaja Etixx – QuckStep), Brit Ian Stannard (Sky), Nór Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) či Saganov partner z úniku spred týždňa Belgičan Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo). Necelých 100 km pred cieľom zaostávali za lídrami dve minúty, skupina so Saganovm a Cancellarom bola späť o ďalšiu minútu a pol. Potom nastalo spojenie vedúcej skupiny s jej prenasledovateľmi na čele s Boonenom, to sa udialo približne 70 km pred páskou.

Dôležitý moment prišiel 59,3 km pred dojazdom do Roubaix, keď na jednom z úsekov s kockami zaútočil prvýkrát Cancellara a Sagan sa bez problémov vydal za ním. Skupina mala vtedy na lídrov manko 51 sekúnd. Vpredu mal viacerých jazdcov tím Sky, ktorý však na jednom z úsekov s kockami pred mestečkom Bersée postihli dva pády aj s ich lídrami Stannardom čo Roweom. To výrazne pomohlo skupine prenasledovateľov so Saganom, ktorých odstup klesol pod 30 sekúnd. Lenže potom prišiel profilovo najťažší, päťhviezdičkový sektor pavé, na Mons en Pévéle (47. km pred cieľom), kde náskok lídrov opäť dosiahol takmer minútu. Navyše v tomto rozbitom úseku v poli sa nedobrovoľne porúčal k zemi aj Cancellara, pričom Sagan sa pádu majstrovsky vyhol.

V hre o víťazstvo zostali traja veľkí favoriti

Slovenský favorit sa ocitol už len v 5-člennej skupine, kde bol okrem neho najznámejším menom Nemec Markus Burghardt (BMC Racing). Čelná skupina sa medzitým zúžila na 7 ľudí s favoritmi Boonenom, Vanmarckom aj Stannardom. Sagan necelých 40 km pred cieľom zaostával už 1:10 min a prípadné slovenské víťazstvo na kráľovnej klasík sa stávalo čoraz nereálnejším. Lenže zďaleka nebol koniec pretekov a 20 km pred cieľom skupina so Saganom stiahla manko na 47 sekúnd. Potom však prvá skupina výrazne zrýchlila, vpredu zostala iba pätorka jazdcov a odstup Saganovej skupiny na sektore pavé Camphin-en-Pévéle (233,5 km) narástol na 1:18 min. V hre o víťazstvo zostali traja veľkí favoriti – Boonen, Stannard a Vanmarcke, spolu s nimi aj Austrálčan Mathew Hayman (Orica GreenEdge) a Edvald Boasson Hagen.

Nasledoval obávaný 2100 m dlhý kockový úsek s piatimi hviezdičkami Carreafour de l´Arbre a útok Vanmarcka, ktorý 16 km pred cieľom získal 30 m náskok. Nebol rozhodujúci, o 4 km neskôr bol jeho únik minulosťou. Drámu v závere chcel ako prvý pre seba rozhodnúť 3,7 km Boonen, ale vzápätí nastúpil Stannard. V úplnom závere na staručkom velodróme sa prekvapujúco presadil nefavorizovaný Hayman, ktorý zdolal veľkého favorita Boonena, poľujúceho na historický piaty triumf na Paríž – Roubaix.

Výsledky – 114. ročník Paríž – Roubaix:

Compiégne – Roubaix, 257,5 km: 1. Mathew Hayman (Aus.) Orica GreenEDGE 5:51:53 h, 2. Tom Boonen (Belg.) Etixx – Quick-Step, 3. Ian Stannard (V. Brit.) Team Sky, 4. Sep Vanmarcke (Belg.) LottoNL-Jumbo, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Dimension Data – všetci v rovnakom čase ako víťaz, 6. Heinrich Haussler (Aus.) IAM Cycling +1:00 min, 7. Marcel Sieberg (Nem.) Lotto Soudal +1:00, 8. Aleksejs Saramotinš (Lot.) IAM Cycling +1:00, 9. Imanol Erviti (Šp.) Movistar Team +1:07, 10. Adrien Petit (Fr.) Direct Energie +1:20, 11. Peter Sagan +2:20,…51. Juraj Sagan (obaja SR) obaja Tinkoff +14:23

https://www.youtube.com/watch?v=BWIihd6wWCg

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Fabian CancellaraPeter SaganSylvain ChavanelTom BoonenTony Martin