Obrazom: Peter Sagan je už aj na poštovej známke

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovenský cyklista Peter Sagan je už aj na poštovej známke
Cyklistický majster sveta Peter Sagan už má, obrazne, miesto medzi nesmrteľnými aj medzi nešportovcami. Ocitol sa totiž na poštovej známke. Slovenská pošta vo štvrtok 21. apríla 2016 oficiálne vydala známku v nominálnej hodnote 1 euro, na ktorej je vyobrazený Sagan v ruke so zlatou medailou z vlaňajšieho svetového šampionátu v americkom Richmonde. Sagan sa zúčastnil na prezentácii známky vo svojej rodnej Žiline, Autorom výtvarného návrhu známky je slovenský karikaturista Jozef Gertli Danglár. Technikou tlače je ofset. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 21. apríla (WebNoviny.sk) – Cyklistický majster sveta Peter Sagan už má, obrazne, miesto medzi nesmrteľnými aj medzi nešportovcami. Ocitol sa totiž na poštovej známke.

Slovenská pošta práve vo štvrtok 21. apríla oficiálne vydala známku v nominálnej hodnote 1 euro, na ktorej je vyobrazený Sagan v ruke so zlatou medailou z vlaňajšieho svetového šampionátu v americkom Richmonde. Sagan sa zúčastnil na prezentácii známky vo svojej rodnej Žiline, kam si odskočil v rámci prípravy na nedeľňajšie preteky horských bicyklov v Rakúsku.

Obrazom: Uvedenie poštovej známky Petra Sagana

Sagan si takúto poctu v podobe poštovej známky cení

Autorom výtvarného návrhu známky je slovenský karikaturista Jozef Gertli Danglár. Technikou tlače je ofset. Známka s rozmermi 44,1 x 26,5 mm ide do predaja v počte 300 000 ks.

„Danglár to zvládol, podobne ako Peter, bravúrne. Zvečnil charizmatického Petra v momente najväčšej slávy so zlatou medailou majstra sveta. Peter Sagan nie je len vynikajúci športovec, ale aj férový chlapík s veľkým srdcom a širokým úsmevom, ktorý neváha pomôcť i pobaviť. Uvedomil si, že dôležité nie sú len víťazstvá. Stal sa veľkým vzorom a inšpiráciou pre malých i veľkých, ukážkovým bojovníkom, ktorý dokazuje, že za cieľom treba ísť vytrvalo aj cez prekážky, ale vždy férovo,“ píše sa na webe postoveznamky.sk.

Slovenský cyklista Peter Sagan je už aj na poštovej známke
Foto: SITA/Milo Fabian

Cyklista Peter Sagan si takúto poctu v podobe poštovej známky cení. „Samozrejme si to veľmi cením. Nemyslel som si, že niekedy budem na známke. Keď ma Slovenská pošta oslovila s týmto nápadom, tak som bol príjemne prekvapený a určite je to pre mňa veľká česť,“ cituje tlačová správa slovenského reprezentanta.

Peter Sagan sa po úspešnom ťažení na jarných klasikách v Belgicku (triumfy na Gent-Wevelgem a Okolo Flámska) rozhodol na chvíľu odskočiť k svojej láske z mladosti – horským bicyklom. V nedeľu 24. apríla absolvuje v rakúskom Grazi preteky Grazer Bike-Opening Strattegg Race a neskôr 30. apríla má v pláne podujatie Czech Strabach MTB Cup v českých Tepliciach.

Slovenský cyklista Peter Sagan je už aj na poštovej známke
Foto: SITA/Milo Fabian

Pošta plánuje vydať ďalšie známky so športovou tematikou

Slovenská pošta už vydala viacero známok so športovou tematikou. Poštové známky pripomínali napríklad majstrovstvá sveta v biatlone, plávaní či ľadovom hokeji, ale aj zimnú univerziádu, majstrovstvá Európy v šprinte psích záprahov či v krasokorčuľovaní. Športové poštové známky vyšli aj pri príležitosti získania medailí na majstrovstvách sveta v hokeji či pri historickom postupe slovenskej futbalovej reprezentácie na majstrovstvá sveta, vymenúva riaditeľ Slovenskej pošty Róbert Gálik.

„Aktuálne máme svetové prvenstvo v cestnej cyklistike, ktoré vybojoval Peter Sagan, a preto uzrela svetlo sveta nová poštová známka venovaná práve tomuto úspechu. Známka zobrazujúca Petra Sagana je ocenením jeho individuálneho výkonu a prínosu,“ dodal Gálik.

Slovenský cyklista Peter Sagan je už aj na poštovej známke
Foto: SITA/Milo Fabian

Novú známku pokrstil riaditeľ Slovenskej pošty spolu s Petrom Saganom v priestoroch Spojenej školy na Rosinskej ceste v Žiline, v ktorej sídli aj cyklistická Akadémia Petra Sagana. Známku pokrstili lístočkami s odkazmi od študentov školy venovanými majstrovi sveta v cestnej cyklistike. Tri najkrajšie odkazy boli odmenené publikáciou Ako začať zbierať známky, doplnila v tlačovej správe Dorčáková.

Cyklistická známka však nie je poslednou športovou známkou, Slovenská pošta do konca tohto roka plánuje vydať aj známky venované olympijským a paralympijským hrám v brazílskom Rio de Janeiro. Slovenská pošta už v minulosti vydala aj viacero známok venovaných športovým osobnostiam – napríklad krasokorčuliarovi Ondrejovi Nepelovi, futbalistovi Jánovi Popluhárovi či hokejovému brankárovi Vladimírovi Dzurillovi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Sagan
Firmy a inštitúcie Slovenská poštaWBN