Simon Yates neprešiel antidopingovou kontrolou, viní lekára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cyklistika
Foto: The Canadian Press, Jason Franson

AIGLE 29. apríla (WebNoviny.sk) – Britský cyklista Simon Yates síce 12. marca neprešiel antidopingovou kontrolou, ale nateraz môže pokračovať vo svojej súťažnej kariére. Vo vzorke mu našli taký zakázaný prostriedok, na ktorý sa podľa antidopingových pravidiel Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) nevzťahuje trest dočasného zastavenia činnosti. Navyše ešte môže požiadať o analýzu B-vzorky.

Tím Orica GreenEdge pripisuje celú záležitosť administratívnej chybe. Dvadsaťtriročný jazdec mal nepriaznivý analytický výsledok na liek terbutalín, ktorý inhaloval proti astme. Tímový lekár ho síce uviedol do spisu pre potreby antidopingových komisárov, ale vlastnou chybou formálne nepožiadal o terapeutickú výnimku na jeho užívanie. Preto sa prípad posudzuje ako porušenie pravidiel zo strany majstra sveta v bodovacích pretekoch na dráhe z Minska 2013.

„Ide o výsostne ľudskú chybu, lekár za ňu prevzal plnú zodpovednosť. Simon Yates nespravil nič zlé. Tím sa hlási k zodpovednosti a Simonovi poskytne stopercentnú podporu,“ vyhlásilo zoskupenie Orica GreenEdge krátko po tom, ako britská asociácia British Cycling referovala o prípade bez uvedenia jazdcovho mena. Tím v súčasnosti rieši celú záležitosť s Medzinárodnou cyklistickou úniou (UCI).

Simon Yates skončil v celkovom poradí Paríž – Nice na siedmej priečke. Zvíťazil jeho krajan Geraint Thomas zo Sky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Geraint ThomasSimon Yates