Desiatu etapu Gira vyhral Ciccone, novým lídrom je Jungels

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Giulio Ciccone
Taliansky cyklista Giulio Ciccone. Foto: SITA/AP

SESTOLA 17. mája (WebNoviny.sk) – Taliansky cyklista Giulio Ciccone sa stal víťazom utorkovej 10. etapy na pretekoch Giro d’Italia, ktorá štartovala z Campi Bisenzio a po 219 km končila na vrchole stúpania do Sestoly.

Dvadsaťjedenročný jazdec tímu Bardiani-CSF dosiahol pri debute na podujatí Grand Tour svoj najväčší úspech v kariére, triumfoval s náskokom 42 sekúnd pred Rusom Ivanom Rovným z Tinkoffu. Na treťom mieste finišoval Kolumbijčan v službách BMC Racing John Darwin Atapuma s mankom minúty a 20 sekúnd.

„Prežívam najkrajší deň môjho života, lomcujú mnou emócie. Neviem, ako to opísať, čo mám hovoriť. Nikdy by mi ani nenapadlo, že vyhrám etapu na Gire počas prvého roka medzi profesionálmi. Je to pre mňa veľké prekvapenie a fantastické víťazstvo. Ďakujem celému tímu a každému, kto sa o to pričinil,“ povedal Ciccone v interview po etape.

Po 10. etape prišiel o celkové vedenie v pretekoch Gianluca Brambilla z tímu Etixx-QuickStep, ružový dres lídra si po utorku oblečie jeho tímový kolega Bob Jungels. Luxemburčan má na čele klasifikácie 26-sekundový náskok pred Kostaričanom Andreyom Amadorom z Movistaru. Jungels je prvým luxemburským cyklistom v ružovom tričku na Gire od sezóny 1959, keď sa to podarilo Charlymu Gaulovi.

Už v prvom stúpaní mal problémy líder Sky Mikel Landa, ktorý na začiatku druhého kopca zaostával za pelotónom o šesť minút a napokon vzdal. O všetkom sa rozhodovalo v poslednom stúpaní do Sestoly 7,4 km pred cieľom. Vpredu bol Giulio Ciccone (Bardiani-CSF), za ním sa 3 km pred páskou nachádzal s polminútovým odstupom Ivan Rovnij (Tinkoff). Mladý Talian napokon dokázal ešte zveľadiť náskok a dosiahol veľké víťazstvo.

V stredu čaká na cyklistov rovinatá 11. etapa z Modeny do Asola, na trati sa bude nachádzať len jedno stúpanie štvrtej kategórie 22 km pred cieľom.

Výsledky – Giro d’Italia 2016:

10. etapa (Campi Bisenzio – Sestola, 219 km): 1. Giulio Ciccone (Tal.) Bardiani-CSF 5:44:32 h, 2. Ivan Rovnij (Rus.) Tinkoff +42 s, 3. John Darwin Atapuma (Kol.) BMC Racing +1:20 min, 4. Nathan Brown (USA) Cannondale +1:53, 5. Damiano Cunego (Tal.) Nippo-Vini Fantini +2:04, 6. Andrey Amador (Kostarika) Movistar +2:10

Poradie po 10. etape: 1. Bob Jungels (Lux.) Etixx-QuickStep 40:19:52 h, 2. Andrey Amador (Kostarika) Movistar +26 s, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar, 4. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo – obaja +50, 5. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana +52, 6. Gianluca Brambilla (Tal.) Etixx-QuickStep +1:11 min

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alejandro ValverdeBob JungelsVincenzo Nibali