Quintana neušiel Froomovi, 14. etapa patrila Gesinkovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Quintana neušiel Froomovi, 14. etapa patrila Gesinkovi
Líder Nairo Quintana prišiel do cieľa s odstupom 1:47 min v pätách so svojím tieňom Christopherom Froomom. Foto: Ismail Coskun, IHA via AP

COL D´AUBISQUE 3. septembra (WebNoviny.sk) – Náročná 14. etapa cyklistickej Vuelty, ktorá sa končila 16,6 km dlhým stúpaním na Col d´Aubisque do výšky 1710 m, sa stala korisťou Holanďana Roberta Gesinka z tímu LottoNL-Jumbo. Skúsený 30-ročný cyklista zaznamenal vôbec premiérové etapové víťazstvo na pretekoch Grand Tour a prvé od jednorazovky GP Cycliste de Québec v roku 2013. Gesink sa v záverečných 300 m vzdialil súperom z úniku Francúzovi Kennym Elissondemu (FDJ) a Rusovi Jegorovi Silinovi (Kaťuša), ktorí sa objavili v cieli so 7, resp. 9-sekundovým odstupom.

Ostrá pyrenejská skúška na Vuelte rozdrobila pelotón na množstvo malých skupiniek, ale zmeny na čele celkovej klasifikácie nepriniesla. Líder Nairo Quintana (Movistar) z Kolumbie prišiel do cieľa s odstupom 1:47 min a v pätách so svojím tieňom Christopherom Froomom (Team Sky). Ich odstup zostal nezmenený – 54 sekúnd v prospech Quintanu. Tretí je s vyše dvojminútovým mankom ďalší Kolumbijčan Esteban Chaves (Orica-BikeExchange).

Slovenský reprezentant vo farbách tímu Etixx-QuickStep Martin Velits prišiel do cieľa sobotňajšej etapy na 120. mieste (+38:41 min) a celkovo mu patrí 155. priečka s odstupom vyše 3 hodín za lídrom Quintanom.

Takmer celá etapa na francúzskom území

S výnimkou niekoľkých kilometrov v úvode sa celá sobotňajšia etapa Vuelta odohrávala na francúzskom území. Štyri náročné stúpania v záverečných 130 km z nej urobili kráľovskú v celom 71. ročníku pretekov Okolo Španielska. Cyklisti postupne prekonali Col Inharpu, Col de Soudet a Col de Marie-Blanque, všetko horské prémie prvej kategórie a v závere na nich čakal bonbónik – takmer 17 km do kopca na legendárny vrch Tour de France Col d´Aubisque s priemerom 7,1% až do výšky 1710 m.

Na začiatku záverečného stúpania bola vpredu 6-členná skupina v zložení George Bennett (Team LottoNL-Jumbo), Kenny Elissonde (FDJ). Julien Bernard (Trek-Segafredo), Jan Bakelants (AG2R La Mondiale), Jegor Silin (Kaťuša), Bart De Clercq (Lotto Soudal). Pelotón bol už dávno rozdrobený na niekoľko menších či väčších skupín, cyklisti z čela celkovej klasifikácie zaostávali necelých 5 minút.

Z jednej zo skupín pred pelotónom sa zdvihol zo sedla Brit Simon Yates (Orica-BikeExchange) s vidinou polepšiť si zo súčasného 7. miesta celkového poradia. Favoriti na čele s Nairom Quintanom (Movistar) a Chrisom Froomom (Sky) sa vzájomne strážili. Z druhej skupiny sa rozhodol pre atak Holanďan Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) a 7 km pred cieľom začal predbiehať jedného súpera za druhým. Dostihol aj lídra Bakelantsa a spoločne to ťahali v ústrety cieľovému priesmyku Aubisque.

Contador neudržal tempo s Quintanom a Froomom

V červenom jazdiaci líder Vuelty Quintana zaútočil v strmej pasáži 4,2 km pred páskou a Froome ho nezachytil. Britský víťaz TdF však iba čakal na príhodnú chvíľu a 3,3 km pred cieľom zapol aj on na plné obrátky, neskôr to skúsil aj Alberto Contador (Tinkoff), ale Froome a Quintana ho bez problémov dolepili a Španiel napokon nevydržal ich tempo.

Na čelo k Gesinkovi sa medzitým predral Francúz Kenny Elissonde, ale 1 km pred cieľom aj Rus Jegor Silin. Z tohto tria mal napokon najviac síl Gesink, pre ktorého to bola satisfakcia za mnohé zdravotné problémy či nevydarené koncovky etáp z minulosti. Brit Simon Yates skončil v etape na piatom mieste a celkovo si polepšil zo siedmej na štvrtú priečku.

Výsledky – Vuelta a Espaňa 2016 – sobota:

14. etapa (Urdax Dantxarinea – Aubisque Gourette, 196,1 km): 1. Robert Gesink (Hol.) LottoNL-Jumbo 5:43:24 h, 2. Kenny Elissonde (Fr.) FDJ +7 s, 3. Jegor Silin (Rus.) Kaťuša +9, 4. George Bennett (N. Zél.) Team LottoNL-Jumbo) +31, 5. Simon Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +39, 6. Haimar Zubeldia (Šp.) Trek-Segafredo +49,…12. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +1:47, 13. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky +1:47,…120. Martin Velits (SR) Etixx-QuickStep +38:41 min

Poradie po 14. etape: 1. Nairo Quintana (Kol.) Movistar 58:41:40 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +54 s, 3. Esteban Chaves (Kol.) Orica-BikeExchange +2:01, 4. Simon Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +2:17, 5. Leopold König (ČR) Sky +2:38, 6. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff +3:28,…155. Martin Velits (SR) +3:06:57 h.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alberto ContadorChristopher FroomeLeopold KönigMartin VelitsNairo QuintanaRobert GesinkSimon Yates