Video: Skvelý taktik Peter Sagan vyhral 3. etapu Eneco Tour

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter Sagan
Peter Sagan sa raduje z víťazstva v Québecu. Foto: SITA/AP

ARDOOIE 21. septembra (WebNoviny.sk) – Slovenský cyklista Peter Sagan (Tinkoff) sa stal víťazom tretej etapy na cyklistických pretekoch Eneco Tour odohrávajúcich sa v Beneluxe a zaradených do seriálu WorldTour.

Sagan vyhral o dĺžku bicykla

Na trase Blankenberge – Ardooie (186 km) Sagan v šprintérskom závere takticky vystihol správny moment na záverečný špurt, o dĺžku bicykla zdolal Holanďana Dannyho van Poppela (Sky) a Francúza Nacera Bouhanniho (Cofidis) a pripísal si aj 10 bonusových sekúnd.

Vďaka nim sa v celkovej klasifikácii posunul z tretieho na druhé miesto s minimálnym odstupom 3 sekúnd za víťazom utorkovej časovky Austrálčanom Rohanom Dennisom z tímu BMC Racing. Tretí je Holanďan Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) s mankom 5 sekúnd. Druhý Slovák v pelotóne Eneca Erik Baška prišiel do cieľa na 127. mieste v rovnako čase ako jeho tímový kolega – víťazný Sagan. Celkovo Baškovi patrí 62. priečka s odstupom 42 sekúnd.

V stredu sa zrodilo 12. víťazstvo 26-ročného Petra Sagana v tejto sezóne, ktoré prišlo len tri dni po jeho skvelom triumfe na majstrovstvách Európy vo francúzskom Plumelci. Úradujúci majster sveta aj Európy Sagan jazdiaci v červenom drese lídra bodovacej súťaže bojuje na Eneco Tour o celkový triumf v seriáli WorldTour, kde bol pred týmito pretekmi druhý za Kolumbijčanom Nairom Quintanom. Vo štvrtok príde na rad najdlhšia etapa pretekov, 202 km z Aalteru do St-Pieters-Leeuw.

Úradujúci majster sveta aj Európy Sagan jazdiaci v červenom drese lídra bodovacej súťaže bojuje na Eneco Tour o celkový triumf v seriáli WorldTour, kde bol pred týmito pretekmi druhý za Kolumbijčanom Nairom Quintanom. Vo štvrtok príde na rad najdlhšia etapa pretekov, 202 km z Aalteru do St-Pieters-Leeuw.

Otvorilo sa to ako more pred Mojžišom

Či to bolo dnes pekné? Pre mňa áno, pre ostatných asi nie. Nakoniec sa to predo mnou otvorilo ako more pred Mojžišom. Som veľmi šťastný a chcem sa poďakovať celému tímu najmä za prácu v záverečných okruhoch. Beriem to deň po dni, do nedele je ešte veľa času,“ uviedol Peter Sagan v prvej reakcii aj na webe Sporza.

Dnes to nebola náročná jazda. Mali sme líderský dres a tomu sme prispôsobili aj zodpovednosť na trati. Sagan sa možno zajtra stane celkovým lídrom, ale v piatok je tímová časovka. A keďže máme jeden z najlepších tímov, tam by sme si ho mohli eventuálne zase vziať naspäť,“ skonštatoval prvý muž celkového poradia Rohan Dennis.

https://www.youtube.com/watch?v=8DuNJu7hEuw

Pri zvonení do posledného okruhu „utečenci“ zvýšili náskok

Stredajšia etapa sa odohrávala na belgickom území a vzhľadom na rovinový profil sa opäť očakával ostrý šprintérsky dojazd. V úniku dňa sa ocitla pätorka Martin Elmiger (IAM Cycling), Jesper Asselman (Roompot – Oranje Peloton), Mark McNally (Wanty – Groupe Gobert), Stijn Steels (Topsport Vlaanderen – Baloise) a Jukia Araširo (Lampre – Merida), 100 km pred cieľom si vybudovali náskok vyše 6 minút, 50 km pred páskou mali k dobru ešte 3 minúty pred pelotónom.

Pred nástupom do prvého z dvoch záverečných okruhov v okolí cieľového mesta sa náskok pätorky vpredu stenšil na 1:22 min. Dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom prišiel na rad tzv. Zlatý kilometer s troma bonifikačnými šprintami a všetky tri sa stali korisťou skúseného, o dva dni 38-ročného Švajčiara Elmigera. Znamená to, že v celkovej klasifikácii sa mu z celkového času po 3. etape odráta 9 sekúnd.

Pri zvonení do posledného okruhu „utečenci“ zvýšili náskok na 1:29 min a vyzeralo to pre nich nádejne. Potom pelotón zapol na plný plyn a najmä šprintérske tímy sa postarali o zmazanie podstatnej časti časového manka, ale 5 km pred dojazdom to bolo stále 45 sekúnd. Vpredu sa enormne snažil Elmiger, ale ani jeho skvelé nohy v technickejšom závere nestačili na udržanie rozhodujúceho náskoku. Doslova v záverečných desiatkach metrov okolo „nešťastníkov“ prefrčali najlepší šprintéri a z neprehľadného záveru najviac vyťažil Peter Sagan.

Eneco Tour 2016 – 3. etapa Blankenberge – Ardooie (186 km):

1. Peter Sagan (SR) Tnkoff 4:10:36 h, 2. Danny van Poppel (Hol.) Sky, 3. Nacer Bouhanni (Fr.) Cofidis – rovnaký čas ako víťaz,…127. Erik Baška (SR) – všetci rovnaký čas ako víťaz.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 64 bodov, 2. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo 49, 3. Nacer Bouhanni (Fr.) Cofidis, Solutions Crédits 47, 4. Marcel Kittel (Nem.) Etixx – QuickStep 34, 5. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing 30, 6. Giacomo Nizzolo (Tal.) Trek-Segafredo 30.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Erik BaškaMarcel KittelNacer BouhanniPeter SaganRohan Dennis