Sagan skončil mimo Top 10, šiestu etapu ovládol Pibernik

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Eneco tour
V záverečnom špurte šiestej etapy Eneco Tour uspel Slovinec Luka Pibernik. Foto: facebook.com/EnecoTour

LANAKEN 24. septembra (WebNoviny.sk) – Slovinec Luka Pibernik sa stal víťazom sobotňajšej 6. etapy na cyklistických pretekoch Eneco Tour zaradených do kategórie World Tour. Dvadsaťdvaročný člen tímu Lampre-Merida triumfoval v špurte šesťčlennej skupiny, ktorá sa sformovala krátko po úvode 185 km dlhej etapy z Riemstu do Lanakenu.

Na druhom mieste skončil Brit Mark McNally z družstva Wanty-Groupe Gobert, tretieho klasifikovali v cieli Belgičana Berta van Lerberghera zo zoskupenia Topsport Vlaanderen-Baloise. Pelotón mal 15 km pred cieľom únik na dosah, ale snahu mu v závere sťažila aj séria pravotočivých zákrut. Slovenský úradujúci majster sveta i Európy Peter Sagan skončil mimo elitnej desiatky na 45. pozícii s mankom 5 sekúnd na víťaza. Jeho krajan a tímový kolega z Tinkoffu Erik Baška bol 154. (+6:14 min).

„Chcel by som sa poďakovať členom tímu za ich dnešné úsilie. Všetci tvrdo pracovali na čele pelotónu, ale bohužiaľ mechanický problém mi v posledných stovkách metrov zabránil zapojiť sa do špurtu. Dnes boli úspešní jazdci z úniku, ale aj taká je cyklistika a aj takéto veci sa stávajú. V celkovom poradí nenastali veľké zmeny a stále máme pred sebou ešte jeden deň. Budeme sa snažiť využiť naše šance a pokúsime sa dosiahnuť čo najlepší výsledok,“ uvádza sa na oficiálnom facebookovom profile Petra Sagana.

V priebežnom celkovom poradí je stále na čele Austrálčan v službách BMC Racing Rohan Dennis, ktorý má pred americkým tímovým kolegom Taylorom Phinneym 16-sekundový náskok. Na tretej priečke s mankom 24 sekúnd figuruje Nemec Tony Martin z Etixxu-QuickStep. Saganovi patrí štvrté miesto s odstupom 27 sekúnd. Záverečná etapa Eneco Tour s prívlastkom klasikárska sa v nedeľu odohrá na území Belgicka, jazdci absolvujú medzi mestami Bornem a Geraardsbergen 197,8 km. Peter Sagan bojuje na Eneco Tour o prinavrátenie si prvého miesta v rebríčku World Tour, kde za Kolumbijčanom Nairom Quintanom z Movistaru zaostáva momentálne o desať bodov. Za aktuálnu štvrtú priečku by si pripísal 60 bodov.

Prvé kilometre sa išli rýchlosťou nad 50 km/h, neskôr sa do úniku dostalo šesť jazdcov – Chad Haga (Giant), Luka Pibernik (Lampre), Alexis Gougeard (Ag2r), Bert van Lerberghe (Topsport Vlaanderen), Berden de Vries (Roompot) a Mark McNally (Wanty-Groupe). Sprvoti situáciu v pelotóne kontrolovali BMC a Etixx, neskôr sa do popredia dostali aj jazdci Tinkoffu, ktorí chceli pripraviť pozíciu Petrovi Saganovi pred zlatým kilometrom. Ten sa nachádzal 24 km pred cieľom na 800 m dlhom stúpaní Côte Hallembaye s priemerným sklonom 8,6 %.

Náskok utečencov sa v polovici etapy pohyboval na úrovni troch minút. Na najťažšom kopci Côte Bois la Dame (900 m, 12,2 %) sa snažila utiecť štvorica Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Daniel Oss (BMC), Jack Bauer (Cannondale) a Nathan Haas (Dimension Data), ale pelotón ich rýchlo dostihol. Potom sa vzdialil pelotónu Patrick Bevin z Cannondalu a získal niekoľko sekúnd k dobru. Únik mal 30 km pred cieľom vyše dvojminútový náskok a Sagan nemal šancu zabojovať o bonusové sekundy na Zlatom kilometri. Všetky tri šprinty vyhral Haga.

Následne sa začalo v pelotóne ísť tvrdšie a náskok úniku klesal, 14,5 km pred koncom to bola menej ako minúta. Všetko nasvedčovalo tomu, že príde k hromadnému špurtu. Napokon sa nič také nedialo, po sérii pravotočivých zákrut sa únik udržal vpredu a úspech napokon slávil Pibernik.

https://www.youtube.com/watch?v=aY1-CNMWdhg

Výsledky – Eneco Tour 2016 – sobota:

6. etapa (Riemst – Lanaken, 185 km): 1. Luka Pibernik (Slovin.) Lampre-Merida 4:28:45 h, 2. Mark McNally (V. Brit.) Wanty-Groupe Gobert, 3. Bert van Lerberghe (Belg.) Topsport Vlaanderen-Baloise, 4. Alexis Gougeard (Fr.) Ag2r La Mondiale, 5. Chad Haga (USA) Giant-Alpecin – všetci rovnaký čas ako víťaz, 6. Giacomo Nizzolo (Tal.) Trek-Segafredo , … 45. Peter Sagan – obaja +5 s, 154. Erik Baška (obaja SR) obaja Tinkoff +6:14 min

Poradie po 6. etape: 1. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing 18:09:37 h, 2. Taylor Phinney (USA) BMC Racing +16 s, 3. Tony Martin (Nem.) Etixx-QuickStep +24, 4. Peter Sagan (SR) Tinkoff, 5. Niki Terpstra (Hol.) Etixx-QuickStep – obaja +27, 6. Jos van Emden (Hol.) LottoNL-Jumbo +28, … 159. Erik Baška (SR) Tinkoff +23:53 min

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 94 bodov, 2. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo 66, 3. Nacer Bouhanni (Fr.) Cofidis 60

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Erik BaškaNacer BouhanniNiki TerpstraPeter SaganRohan DennisTony Martin