Video: Sagan finišoval v Santa Rose druhý, vyhral Kristoff

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
PeterSagan
Foto: facebook.com/PeterSagan

SANTA ROSA 22. mája (WebNoviny.sk) – Slovenský cyklista Peter Sagan (Tinkoff) obsadil druhé miesto v 7. etape pretekov Okolo Kalifornie, ktorá mala štart aj cieľ v Santa Rose a merala 175 km.

Sagan v šprintérskej koncovke len o niekoľko centimetrov podľahol Nórovi Alexandrovi Kristoffovi z tímu Kaťuša. Tretí skončil šprintér tímu Sky Holanďan Danny van Poppel.

Tím Kaťuša bol v presile

Druhé miesto Sagana je skvelý výsledok vzhľadom na to, že takmer celú etapu strávil v úniku. Najprv ako člen väčšej 14-člennej skupiny, neskôr menšej 6-člennej skupinky a napokon viac než 35 km sólojazdou vpredu, kým ho pelotón nedostihol 18 km pred cieľom. Napriek tomu zmobilizoval sily a v závere proti zjavnej presile tímu Kaťuša srdnato zabojoval o víťazstvo.

„Bol som poriadne prekvapený, keď som na cieľovej čiare zbadal vedľa seba práve Sagana. Prakticky celý čas strávil na čele pretekov a ešte sa podujal na záverečný šprint. Pre mňa bolo len dobré, že cestou do cieľa minul toľko energie a mohol som ho zdolať. Sagan bol dnes neuveriteľne silný a stálo nás to v tíme veľa síl, kým sme zlividovali jeho únik,“ povedal Alexander Kristoff na tlačovej besede podľa webu Cyclingnews.

„To je typický Peter – schopný všetkého. Má široký repertoár možností ako dosiahnuť etapové víťazstvo – v hromadnom dojazde, po sóle, či vo vrchárskom závere. Bola to neuveriteľná jazda v jeho podaní. Skvelý bol aj Michael Gogl, ktorý rovnako vydržal vpredu až do záveru etapy,“ pochválil P. Sagana športový riaditeľ Tinkoffu Patxi Vila.

Video: Zostrih zo siedmej etapy pretekov Okolo Kalifornie

Sagan má celkový triumf na dosah

Dlhé kilometre v úniku P. Sagan premenil na dve víťazné koncovky na šprintérskych prémiách a pridal aj jedno prvenstvo na vrchárskej prémii. V hodnotení bodovacej súťaže o zelený dres už má 56 bodov a pred poslednou etapou prakticky isté víťazstvo. Ďalší Slováci v predposlednej etape výrazne zaostali. Martin Velits skončil na 82. mieste s odstupum 25:42 min, Erik Baška bol stodeviaty a Michael Kolář spolu s Jurajom Saganom došli do cieľa na 114., resp. 115. pozícii.

V celkovej klasifikácii Peter Sagan poskočil z 55. na 37. miesto, jeho brat Juraj je sedemdesiaty druhý a Martinovi Velitsovi patrí 82. priečka. Líderskú pozíciu si udržal Francúz Julian Alaphilippe z tímu Etixx – Quick-step s náskokom 16 sekúnd pred Austrálčanom Rohanom Dennisom a 38 sekúnd pred Američanom Brentom Bookwalterom (obaja BMC Racing). Vzhľadom na rovinový chakter záverečnej etapy toto poradie už zrejme zostane bezo zmien.

Peter Sagan na podujatí Okolo Kalifornie obhajuje celkové víťazstvo, ale podľa jeho slov už pred pretekmi tohtoročný náročnejší profil mu nedával šance zopakovať tento úspech. Preto sa chcel zamerať na víťazné koncovky niektorých etáp. Hneď prvá mu vyšla na sto percent, neskôr aj štvrtá, a posledná šanca ma ešte nasktyne v záverečnej ôsmej etape s dojazdom v Sacramente. Sagan od roku 2010 nazbieral už 15 víťazných etáp na Okolo Kalifornie.

Výsledky – Okolo Kalifornie:

7. etapa: Santa Rosa – Santa Rosa (175 km): 1. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 4:19:52 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff – rovnaký čas ako víťaz, 3. Danny van Poppel (Hol.) Sky, 4. Mike Teunissen (Hol.) Team LottoNHL-Jumbo, 5. Bryan Coquard (Fr.) Direct Energie, 6. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo – všetci rovnaký čas ako víťaz,… 82. Martin Velits, Etixx – Quick-Step +25:42, 109. Erik Baška, 114. Michael Kolář, 115. Juraj Sagan (všetci SR) všetci Tinkoff – všetci +25:42.

Poradie po 7. etape: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx – Quick-Step 28:46:38 h, 2. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing +16, 3. Brent Bookwalter (USA) BMC Racing +38, 4. Andrew Talansky (USA) +47, 5. Neilson Powless (USA) Axeon Hagens Berman +1:08, 6. Lawson Craddock (USA) Cannondale Pro Cycling a Samuel Sánchez (Šp.) BMC Racing – obaja +1:17,…37. Peter Sagan +22:27, 72. Juraj Sagan, obaja Tinkoff +52:38, 82. Martin Velits, Etixx – Quick-Step +1:02:50, 131. Michael Kolář +1:37:46, 133. Erik Baška (všetci SR) obaja Tinkoff +1:43:17.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 56 bodov, 2. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx – Qiuck-Step 26, 3. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing 24, 4. Alexander Kristoff (Nór.) 24, 5. Ben King (USA) Cannondale Pro Cycling 21, 6. Brent Bookwalter, BMC Racing 20

Záverečný program pretekov Okolo Kalifornie 2016 (15. – 22. mája):

Nedeľa 22. mája – 8. etapa: Sacramento – Sacramento (136 km)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander KristoffErik BaškaJulian AlaphilippeJuraj SaganMartin VelitsMichael KolářPeter SaganRohan Dennis