Peter Sagan je s výsledkom spokojný, na trati nechal všetko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pätnásta etapa Tour de France
Slovenský cyklista Peter Sagan pred pätnástou etapou jubilejného 100. ročníka Tour de France, ktorá merala 242,5 kilometra a viedla zo Givors na vrchol Mont Ventoux. Foto: SITA/AP

FLORENCIA 29. septembra (WEBNOVINY) – Cyklista Peter Sagan potvrdil aj na majstrovstvách sveta vo Florencii pozíciu vo svetovej špičke a dosiahol najlepšie slovenské umiestnenie v pretekoch kategórie mužov-elite v histórii.

Po náročných 272,26 km v daždi na klzkých cestách finišoval na 6. mieste so stratou 34 sekúnd na víťazného Ruia Costu.

Doteraz bolo jeho maximom zo svetových šampionátov 12. miesto z Kodane 2011. Vlani vo Valkenburgu skončil štrnásty.

Dnes som mal dobrý deň. Stali sa však niektoré veci, ktoré sa nemali a tie ma potom stáli dosť síl. Som spokojný, cítil som sa dobre, ale mal som aj trocha smoly. Na majstrovstvách sveta treba mať i šťastie,“ hovoril poldruha hodiny po skončení pretekov po absolvovaní dopingovej kontroly Peter Sagan.

Jazdcom sa šmýkalo

Až do príchodu na okruhy vo Florencii sa preteky vyvíjali podľa slovenských predstáv. Najmä s pomocou Petra Velitsa jazdil Peter Sagan na špici pelotónu. Na 16,6 km dlhom okruhu sa však začali diať nečakané veci. Na mokrých cestách, ktoré talianski organizátori pred šampionátom vyasfaltovali, sa jazdcom šmýkalo a prišli viaceré pády. Raz spadol aj slovenský líder, ktorý v závere prvého okruhu musel meniť bicykel. Pelotón mu ušiel a Sagan ho musel takmer dve kolá stíhať. To už nemal k dispozícii tímových kolegov, ktorí postupne vzdali.

Taliani na čele pelotónu to poriadne nakopli. Nebolo to kvôli mne. Vedeli síce, že som spadol, ale ich taktika bola postavená na tom, aby sa pelotón poriadne preriedil. Ja som balík potom dve kolá doháňal a stratil som dosť síl, čo sa podpísalo vo finále. Vážim si aj 6. miesto, na trati som nechal všetko. Cítil som sa dobre, forma vyšla v pravý čas, aj keď dnes chýbalo i potrebné šťastie,“ tvrdil Peter Sagan.

Sagan sa na nikoho nespoliehal

Počas celého svetového šampionátu bolo príjemné teplé počasie, v nedeľu od rána v Toskánsku pršalo. Z 208 jazdcov na štarte v Lucce napokon prišlo do cieľa 61. Dvadsaťtriročný Žilinčan si po prvom kole dával väčší pozor. V pelotóne sa nespoliehal na nikoho pomoc a kontroloval si svoju pozíciu.

Keďže sa balík preriedil, nemal som problémy pohybovať sa vpredu. Škoda toho pádu, mohol som skončiť ešte lepšie. V závere mi chýbalo viac síl. Šieste miesto bolo dnes maximom,“ skonštatoval jazdec v službách Cannondale.

Otec bol spokojný

Otec Petra Sagana Ľubomír stál dlhé hodiny tesne za cieľovou páskou okruhu na majstrovstvách sveta v talianskej Florencii a držal palce svojmu potomkovi. Miesto zaujal dávno predtým, ako pelotón začal jazdiť na okruhoch. Neodradil ho ani hustý dážď.

Som spokojný, aj šieste miesto je pekné. Páčil sa mi Petrov výkon i štýl jazdy. Jeho preteky som veľmi prežíval. Keď som ho videl v popredí pelotónu, bol som pokojný. Až do záveru som veril, že by sa mu mohlo podariť vyhrať. Peter bojoval až do konca,“ povedal Ľubomír Sagan.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Sagan