Dedko Figeľ ponúka recept na veľkonočný syrec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Figeľ
Ján Figeľ s vnučkou Izabelou. Foto: archív Jána Figeľa

BRATISLAVA 2. apríla (WEBNOVINY) – Predseda KDH Ján Figeľ v kuchyni veľa času varením netrávi, aj keď rád pomôže. Vedenie v kuchyni necháva na manželku. „Je to jej doména,“ povedal Figeľ portálu Webnoviny.sk. V jeho rodine si na sviatky cenia tradičné jedlá a zvyky rodného kraja – Zemplína. „Veľkonočné stolovanie bez syrca resp. hrudky by nebolo úplné,“ povedal šéf kresťanských demokratov.

Figeľ na syrec ponúkol aj recept. „Syrec je vlastne domáci syr vyrobený z mlieka a vajíčok,“ vysvetlil s tým, že príprava je úplne jednoduchá, zvládnu to aj kuchynskí amatéri. „Na prípravu jednej hrudky pre bežnú rodinu treba 10 vajíčok, liter plnotučného mlieka a soľ. Vajíčka krátko rozmixujeme a následne vlejeme do mlieka. Osolíme podľa chuti. Za stáleho miešania varíme, kým zmes úplne nezhrudkovatie: Vajíčka sa oddelia od srvátky. Ešte za horúca zmes precedíme cez gázu alebo čistú utierku, v ktorej tento syr zabalíme do batôžteka a necháme odkvapkať a vychladnúť. Po vychladnutí hrudu rozbalíme a môžeme servírovať,“ prezradil rodinný recept Figeľ. Nezabudol dodať, že syrec treba držať v chlade.

V rámci tradičnej kuchyne je na veľkonočnom stole u Figeľovcov aj pečená plnka. „Tú však manželka robí vždy od oka. A zakaždým je veľmi chutná,“ povedal. Najväčším potešením počas sviatkov však bude návšteva vnučky Izabelky. „Šíri okolo seba úprimnú radosť, ktorou obohacuje celú rodinu,“ dodal s úsmevom dedko Figeľ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Figeľ