Denník 70-ročnej lásky: Muž zachraňuje pamäť ženy zápiskami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: Ilustračné foto, www.faith-theology.com

Veľké príbehy lásky sa nemusia odohrávať len na filmových plátnach. Dokazuje to aj prípad 91-ročného Brita Jacka Pottera, ktorý so svojou manželkou Phyllis nedávno oslávil 70-ročné výročie svadby. Aj po toľkých rokoch svoj veľký sľub neporušili a to aj napriek tomu, že väčšinu dní 93-ročná Phyllis trpiaca demenciou ani netuší, kým je. Oddaný muž však našiel riešenie „v dobrom i zlom“ – každý deň svojej manželke predčítava z denníka, ktorý si písal počas celého manželstva.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Príbeh manželov pripomína dejovú líniu veľkej romantickej drámy Zápisník jednej lásky (2004). V nej Noah číta svojej manželke Allie trpiacej demenciou ľúbostný príbeh na pokračovanie. Tá si však až na jeden krátky okamih neuvedomuje, že ide o ich vlastný príbeh, ktorý sama zvečnila v denníku.

Jack Potter stretol svoju manželku na tancovačke v časoch vojny. Keď sa vrátil do svojich kasární, do denníka si k dátumu 4. október 1941 poznačil: „Krásny večer. Tancoval som s veľmi milou dievčinou. Dúfam, že ju ešte stretnem.“ O 16 mesiacov neskôr sa pár zosobášil a Jack pokračoval v písaní denníka, ktorý zachytával ich spoločné momenty.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Pred týždňom Potterovci oslávili už svoje 70-ročné výročie svadby v Domove sociálnych služieb v Rochestri. Tu Jack manželke pravidelne číta krátke príbehy o časoch, kedy sa zoznámili aj zo samotného manželstva a snaží sa znova a znova oživiť jej pamäť starými fotografiami. „Pamätám si moment, keď som ju prvýkrát stretol, akoby to bolo včera. Podišla ku mne a požiadala ma o tanec. Bola skvelou tanečníčkou aj v pokročilom veku – myslel som si, že je úžasná a stále si to myslím. Bola to bez debaty láska na prvý pohľad, všetko zapadalo – bolo to veľmi tajomné. Pamätám si, ako som prišiel domov a všetko si to načarbal do denníka. Zostalo mi to v pamäti, lebo išlo o okamih, ktorý zmenil môj život,“ uviedol Jack. „Odvtedy sme spolu. Zapísal som si do denníka všetky naše príbehy a vtipy,“ dodal dôchodca.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Romantický pár nikdy nemal deti, a tak si celý život robili spoločnosť navzájom. Inak to nie je ani teraz, hoci manželkina demencia ich vzťah skomplikovala. „Phyllis má problémy s rozprávaním. Často jej čítam a rozprávam príbehy, ale má problémy odpovedať. Čítam jej hlavne časti z denníka, ktoré zachytávajú naše obdobie kempovania a ukazujem jej obrázky – veľmi sa jej to páči. Vždy, keď ma uvidí, otvorí náruč, aby ma objala – je veľmi láskyplná, aj keď sa necíti dobre,“ uviedol Jack. Ten aj dnes pravidelne fotografuje ich psov, známe miesta i ľudí, aby nestratila prehľad o udalostiach ich života.

„Ľudia sa často pýtajú, čo je tajomstvom úspešného manželstva a ja odpovedám, čo sa stane, stane sa. Nikdy sme neplánovali toto výročie, jednoducho to prišlo. Naše životy sa spojili a boli také, aké sme si mohli len želať. Naším mottom je Que Sera Sera. Keď sa to má stať, stane sa. My sa s tým len vyrovnáme,“ dodal oddaný manžel.

Príbeh Potterovcov pripomína film Zápisník jednej lásky:

www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia