Desiatky reštaurácií idú do rizika, plánujú otvoriť interiéry prevádzok aj napriek zákazu

Reštaurácia, koronavírus
Foto: ilustračné, SITA/AP
  • aktualizované 7. decembra 17:45

Reštaurácie napojené na iniciatívu Bojujeme za naše gastro plánujú v utorok otvoriť pre hostí aj svoje interiéry. Stať sa tak má najmenej u 40-tich gastro prevádzok z dôvodu neúnosnej situácie. Prevádzkovatelia z dôvodu neúnosnej situácie nemajú na nájmy a musia prepúšťať. Preto sa rozhodli, že idú do rizika.

Núdzový stav bol vraj predĺžený nezákonne

Opierajú sa pritom o právnu analýzu, podľa ktorej bol núdzový stav na Slovensku predĺžený nezákonne. Košice by mali byť mestom, kde gatro prevádzky aj bary otvoria v utorok ako prvé. Informoval o tom v pondelok na sociálnej sieti Facebook šéf iniciatívy Bojujeme za naše gastro Miroslav Heredoš.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Nie všetci prevádzkovatelia gastro podnikov sa však s touto myšlienkou v pondelok stotožnili. Odmietavé stanovisko zaslala redakciám napríklad iniciatíva – Zachráňme gastro!.

„My ako segment, nie sme šíriteľom nákazy ochorenia COVIDu-19. Máme to dokázané. V reštauráciách sa podľa oficiálnych štatistík nakazilo iba 20 ľudí. Chceme byť otvorení a normálne fungovať ako obchodné reťazce, kiná, divadlá či kostoly. Ideme do rizika a zajtra niektorí naši členovia otvárajú svoje prevádzky,“ uviedol v pondelok Heredoš.

S otváraním nesúhlasia, ale ich rozhorčeniu rozumejú

Ďalšia obdobná iniciatíva – Zachráňme gastro! však s krokmi kolegov nesúhlasí, zároveň však ich rozhorčeniu rozumie. „Podnikatelia v gastre, ktorí nemajú šancu na zmysluplné donášky, okienkový predaj, či terasy, sú zúfalí. Mesiace sú zatvorení a ak nechcú prepúšťať, platia minimálne 20 % odvodov, miezd a ďalších nákladov aj za zamestnancov, ktorí musia sedieť doma. Nikto im nepomohol s fixnými nákladmi na udržanie si prevádzky, ako sú energie, stráženie, platby licencií a podobne. Štát zakazuje zo dňa na deň, ale ani mesiace mu nestačia na prípravu komplexného reálneho plánu pomoci. Nesmieme sa preto kolegom v ich iniciatíve čudovať,“ povedal Ján Laš zo Zachráňme gastro!.

Viac o téme: Koronavírus

Na druhej strane však podľa Laša platí, že gastroprevádzkovatelia nie sú epidemiológovia, ani ústavní právnici. Bezpečnosť zamestnancov a zákazníkov má byť podľa Laša najvyššou prioritou pre všetkých.

„Vysvetľovať si hygienické predpisy po svojom a amatérsky vykladať ústavu, zákony a nariadenia, nepovažujeme za rozumné. Stále však žiadame, aby nám štát povedal, ako smieme podnikať, alebo zachránil kožu tým, ktorí sú bez príjmu, no každý mesiac musia platiť stovky a tisíce eur pre neschopnosť politikov pomôcť im aspoň na úrovni ostatných krajín,“ dodal Laš.

S porušovaním platných pandemických opatrení počas núdzového stavu aj napriek napätej situácii nesúhlasia ani podnikatelia a dodávatelia v gastre združení v platforme #StáleMámeChuť.

Riešenie vidia v dialógu

Riešenie vidia v bezprostrednom dialógu s predsedom vlády a ministerstvami dopravy a výstavby, hospodárstva, zdravotníctva a financií, aby spoločne našli účinné riešenia pomoci pre gastro.

Je podľa nich nevyhnutné, aby vláda začala komunikovať s predstaviteľmi gastro sektora a aby predstavila sľúbený plán, ako má gastro prežiť zimu.

Situácia v sektore gastro služieb je podľa partnerov platformy #StáleMámeChuť každým dňom kritickejšia. Poukazujú na to, že mnohé prevádzky sú v zúfalej situácii, ktorú nevedia bez pomoci štátu riešiť.

„Preto potrebujú okamžitú pomoc s likviditou, aby mohli udržať zamestnanosť a vyhnúť sa bankrotu. Pravidlá pre sektor gastro služieb sú likvidačné a neúmerné oproti ostatným znovuotvoreným odvetviam. Prijaté opatrenia a výrazné obmedzenia, ktorým čelia od začiatku pandémie až doteraz, majú výrazne horší dopad, ako na priemysel či obchod. Sektor gastro služieb čelí už existenčným problémom,“ dodali.

Ďalšie k téme

    Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
    Viac k osobe Ján LašMiroslav Heredoš
    Firmy a inštitúcie Iniciatíva Bojujeme za naše gastroIniciatíva Zachráňme gastro!