Obrazom: Aj tieto divadelné úlohy preslávili Karola Machatu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Divadelný a filmový herec Karol Machata († 88)
Herci Karol Machata (Leicester Paton) a Kamila Magálová (Victoria) v hre Sladký domov (1988). Foto: SITA/SND

BRATISLAVA 5. mája (WebNoviny.sk) – Verejnosť sa môže rozlúčiť s hercom Karolom Machatom v utorok 10. mája v Slovenskom národnom divadle (SND). Do historickej budovy národného divadla na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave sa bude dať prísť už od 9:30.

Samotná rozlúčka verejnosti i dlhoročných kolegov a priateľov Karola Machatu (1928 – 2016) sa začne o 10:00 a potrvá približne hodinu. Kondolenčná kniha bude vystavená vo foyer divadla. Agentúru SITA o tom informovalo SND, ktoré prijalo správu o skone jednej z najvýraznejších hereckých osobností a dlhoročného člena Činohry SND Karola Machatu s hlbokým zármutkom.

Obrazom: Výber z divadelných hier, v ktorých účinkoval Karol Machata
Významný divadelný a filmový herec, člen Činohry Slovenského národného divadla (SND)

Karol Machata

zomrel v utorok 3. mája vo veku 88 rokov v Bratislave. Narodil sa 13. januára 1928 v Malackách. V rokoch 1948 až 1950 študoval herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, v rokoch 1952 a 1953 pôsobil v Armádnom divadle v Martine a potom do roku 1998 v Činohre SND.

V divadle Machata vynikol najmä v shakespearovských postavách a patrí podľa SND do „slnečnej generácie“ predstaviteľov hier ruských autorov, ďalej napríklad Arthura Millera, Edwarda Albeeho, rovnako ako domácej klasiky – Bukovčana, Karvaša a ďalších. Preslávil sa v úlohe Cyrana z Bergeracu. O tejto postave povedal, že „najviac stelesňuje symbol herectva – tá deformovaná tvár v porovnaní s citovým zázemím, jeho dlhý nos v kontraste so srdcom, ktoré Cyrano rozdáva spolu s láskou a citovosťou, to je neprekonateľné. Na dlhý nos divák zabudne a v úžase vníma Cyranovu lásku i bôľ, cit i rany. Ktokoľvek by sa raz podujal o mne čosi napísať, chcel by som, aby nezabudol, že som bol Cyrano“.

Vo filme debutoval v roku 1950, a to v českom filme Vítězná křídla. Hral v desiatkach slovenských filmov, ktoré patria do zlatého fondu slovenskej kinematografie. V roku 1967 získal titul zaslúžilý umelec a v roku 1979 titul národný umelec. Za významné zásluhy v oblasti divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby mu prezident v roku 2003 udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy. V roku 2005 si prevzal cenu Tatrabanky za umenie a v roku 2008 získal cenu OTO a bol uvedený do Siene slávy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Karol Machata