DKV varuje pred zneužitím palivových kariet

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 25. júna (WBN/PR) – Nepozornosť alebo nedbalosť vodiča pri používaní palivovej karty a ľahkovážne zaobchádzanie s PINom môžu pripraviť dopravcu o stovky eur. V prípade zneužitia totiž stačí, aby podvodník natankoval plnú nádrž kamiónu a majiteľ firmy hneď príde až o 1 800 eur. Ak sa dotyčnému podarí natankovať viackrát, môžu byť podľa Ondřeja Pavlíka, výkonného riaditeľa českej a slovenskej pobočky DKV Euro Service, tieto straty pre malú firmu takmer fatálne.

„Jednou z najväčších hrozieb pre majiteľov akýchkoľvek palivových kariet sú podvody s falošnou kartou, kedy sú originálne údaje z magnetického prúžku elektronicky skopírované na inú,“ konštatuje O. Pavlík. Spôsobov, ako sa ku karte dostať, je hneď niekoľko. Podvodník, ktorým – ako sa v minulosti ukázalo – môže byť aj sám vodič, sa napríklad na tzv. skimmingu dohodne priamo s obsluhou čerpacej stanice. Alebo stačí trocha nepozornosti pri zadávaní PINu a zlodej má otvorené dvere k obrovským nákupom nafty a zároveň k účtu majiteľa. „Často sme svedkami veľmi neopatrného konania, obzvlášť zo strany vodičov využívajúcich karty vedené na majiteľa dopravnej firmy. K najväčším prehreškom patrí PIN nalepený priamo na karte alebo uložený spoločne s kartou v peňaženke. Výnimkou nie je ani situácia, kedy nakupujúci oznámi PIN obsluhu ústne,“ vysvetľuje Ondřej Pavlík.

Ďalší spôsob zneužitia karty je jej krádež a výmena za inú. „Stáva sa to často na odstavných parkoviskách v severnom a južnom Francúzsku, prevažne okolo prístavu v Calais, kde vodiči absolvujú povinnú prestávku, ďalej v severnom Taliansku a Luxembursku,“ hovorí O. Pavlík.

Organizované skupiny zlodejov sa na týchto miestach vkradnú do zaparkovaných kamiónov – poškodia zámok dverí spolujazdca a často počas spánku vodiča omámia, aby mohli vymeniť jeho palivovú kartu za inú, tiež v minulosti odcudzenú, ale už zablokovanú. „Táto situácia je veľmi nepríjemná predovšetkým pre časovú medzeru, ku ktorej dochádza medzi výmenou karty a odhalením podvodu. Ak zlodej nájde PIN uschovaný spoločne s kartou, straty vznikajú takmer okamžite,“ dopĺňa O. Pavlík.

Tretím miestom, kde môže k zneužitiu dôjsť, sú tankovacie automaty. „Tu dochádza k falšovaniu rovnakým spôsobom, ako ho poznáme z klasických bankomatov,“ hovorí O. Pavlík. Podvodníci dočasne umiestnia špeciálne čítacie zariadenie pred štrbinu čítačky magnetického prúžku, ilegálne nainštalovaná miniatúrna kamera alebo falošná klávesnica potom snímajú PIN. Ku skimmingu (čiže kopírovanie karty) dochádza v poslednej dobe najčastejšie v Luxembursku, na juhu Francúzska a v Calais. Najčastejšie prípady zneužitia DKV kariet sú zaznamenané u východoeurópskych zákazníkov.

Obranou pre dopravcu je pravidelná kontrola transakcií a nastavenie limitov. DKV svojim zákazníkom ponúka analytický nástroj DKV eReporting, vďaka ktorému si môžu majitelia dopravných firiem kontrolovať transakčné dáta na úrovni každého vozidla, ale hlavne kontrolovať iba tie, kde systém vyhodnotí prekročenie nastavených limitov. Môžu to byť napr. viacpočetné denné alebo nadmerná tankovania, prekročenie mýtnych limitov, tankovanie u iných než vybraných čerpacích staníc a podobne.

Vďaka online autorizácii DKV kariet je možné priamo na karte nastaviť denné, týždenné alebo mesačné limity v eurách, vrátane maximálneho počtu prípustných transakcií za dané obdobie, a tým ju presne prispôsobiť potrebám konkrétneho vozidla. Majiteľ karty si môže nadefinovať aj nulové limity pre tankovanie a kartu ponechať len pre úhradu mýta. V prípade prekročenia medzných hodnôt – ak zvolí tzv. mäkký limit – bude informovaný e-mailom. Pri „tvrdom limite“ dôjde k odmietnutiu úhrady tovaru prostredníctvom karty DKV, platba je potom možná až po telefonickej autorizáciu majiteľom. V oboch prípadoch môže majiteľ využiť predbežné upozornenia na blížiace sa dosiahnutie limitu.

10 hlavných zásad, ktoré odporúča DKV vodičom dodržiavať pri používaní kariet:

1. Majte kartu stále pri sebe a denne ju kontrolujte, nenechávajte kartu v opustenom vozidle.

2. Nikdy nenechávajte PIN spoločne s kartou. Tip: PIN si môžete uložiť do smartfónu pomocou aplikácie Ipin.

3. PIN pre svoju kartu nikomu neprezrádzajte.

4. Počas transakcie sa nikam nevzďaľujte a pozorne sledujte, čo sa deje s vašou kartou. Buďte ostražití pri akomkoľvek neobvyklom správaní obsluhy.

5. PIN zadávajte diskrétne, tlačidlá zakrývajte dlaňou – nedovoľte, aby vás pri platení ktokoľvek pozoroval.

6. Vždy vyžadujte pokladničný doklad, najmä po neúspešnej transakcii.

7. Nepožičiavajte kartu ďalšej osobe.

8. Pri platobných automatoch si všímajte akékoľvek nezvyklé prvky, PIN nezadávajte v blízkosti cudzích osôb.

9. K palivovej karte sa správajte ako k vlastnej platobnej karte.

10. Pri najmenšom podozrení kartu okamžite nechajte zablokovať; krádež bezodkladne oznámte miestnej polícii.

O spoločnosti DKV Euro Service

DKV EURO SERVICE GmbH + Co. KG je jednou z vedúcich servisných spoločností v oblastiach logistiky a cestnej prepravy, ktorá už od roku 1934 ponúka profesionálom v doprave nespočetné množstvo služieb zameraných na optimalizáciu nákladov a efektívne riadenie vozových parkov na európskych cestách. Medzi ne patria napríklad bezhotovostné platby za produkty a služby u 54 000 obchodníkov so širokým portfóliom ponúkaných značiek, a tiež služby jednorazovej úhrady mýta alebo vrátenie dane z pridanej hodnoty a spotrebnej dane.

DKV Euro Service je súčasťou DKV MOBILITY SERVICES Group. Skupina je zastúpená v 42 krajinách, zamestnáva vyše 700 pracovníkov po celej Európe a v roku 2013 dosiahla obrat 5,5 miliárd eur. V minulom roku boli v obehu približne 2 milióny servisných kariet DKV a palubných jednotiek u viac ako 100 000 zákazníkov. Karta DKV bola už po desiatykrát za sebou vyhlásená „Najlepšou značkou“ v kategórii palivových a servisných kariet.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie DKV Euro Service