Dokonalý pôžitok má 250 miliónov perličiek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Šampanské
Foto: SITA, ilustračné foto

Bublinky a víno, to je jedinečné spojenie, ktoré dáva tomuto moku auru. Predurčuje ho na podávanie pri zvlášť dôležitých udalostiach a oslavách. Dvestopäťdesiat miliónov perličiek v každej fľaši je symbolom luxusu, pôžitku a jedinečnosti. Šampanské nikdy nechýbalo v ruke Jamesa Bonda a o láske k nemu nás presvedčila pri svojej návšteve aj Pamela Anderson, ktorú pohár kvalitného sektu sprevádzal na každom kroku.

Spoločnosť Corner zorganizovala tematický večer venovaný opojnému svetu bubliniek v unikátnych historických priestoroch bratislavského múzea.

Keďže pravé šampanské pochádza iba z oblasti Champagne, dopyt po origináli v minulosti rástol až tak, že za hranicami Francúzska nedokázali hostinskí uspokojovať svojich náročných zákazníkov. Šumivé vína si preto začali vyrábať aj ostatné krajiny. Dnes je Španielsko preslávené svojou Cavou, Taliansko zasa Proseccom.

FRANCÚZSKO

Krug

V ostatnom čase je práve Krug označovaný ako kráľ šampanského. Spoločnosť bola založená v štyridsiatych rokoch 19. storočia a najdôležitejšou je pre ňu kvalita. Dodnes svoje záldadné tiché vína necháva pred sceľovaním vyzrievať v malých bankových sudoch. Krug sa môže pochváliť širokou paletou chutí a jeho sila kontrastuje so sviežosťou a jemnosťou. Medzi jeho špičkové vína patrí Krug Clos du Mesnil, vyrábaný z odrody Chardonnay a Krug Grande Cuvée Non Vintage.

Champagne Bollinger

Toto šampanské patrí medzi znalcami vína k najuznávanejším. Vďačí za to nezameniteľnej chuti a aróme. Záldadom buketu je Pinot Noir, ktorý prináša vinozitu, komplexnosť a silu. Chardonnay mu dodáva nádych elegancie i jemnosti a Meunier dopĺňa okrem sviežosti aj ľahkosť. Firma Bollinger je jedným z mála výrobcov, ktorí kontrolujú celý proces výroby.

Uprednostňuje hrozná s prívlastkom Grands a Premiers Crus a pre svoje šampanské si ponecháva len najkvalitnejšiu hroznovú šťavu z prvého lisu. Víno dozrieva pred plnením do fliaš minimálne tri roky v pivnici, ďalšie tri mesiace zreje pred exportom vo fľašiach.

Vlajkovou loďou je Bollinger Special Cuvée. Je najdokonalejším vyjadrením štýlu Bollinger a výberom tej najlepšej kvality.

Veuve Clicquot Ponsardin

Firmu založil v roku 1772 Philippe Clicqout. O tridsaťtri rokov neskôr ju preberá manželka jeho syna, vtedy len 27-ročná madame Clicquot. Inteligentná a energická žena s vizionárskym myslením sa stala jednou z prvých obchodníčok moderných čias. Podarilo sa jej prekonať ťažké obdobie hospodárskej krízy v roku 1811 tak, že tajne previezla svoje šampanské na cársky dvor do Ruska. Tam sa stalo obrovským hitom a exportovalo sa vo veľkých množstvách. Okamžite

sa stala svetoznámou a vyslúžila si prívlastok „La Grande Dame de la Champagne.“ Jej produkcia bývala vypredaná na rok dopredu. Vynašla metódu „remuage“, vďaka ktorej je dnes šampanské úplne priezračné a používajú ju všetci výrobcovia.

Najprestížnejším cuvée je Brut Champagne La Grande Dame a Brut Champagne La Grande Dame Rosé. Vlajkovou loďou je Brut Champagne „Yelow Label“ Brut.

Moët & Chandon

Moët & Chandon patrí k najväčším výrobcom šampanského na svete. Ročne vyprodukuje až 30 miliónov fliaš. Vyrába sa zo všetkých troch prípustných odrôd hrozna Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Ich známe Cuvée de Prestige je spojené s mníchom Domom Perignonom a doteraz sa dorába v opátstve Hautvillers. Ďalším významným vínom je Moët & Chandon Brut Imperial, ktoré je spomedzi všetkých produktov najsuchšie.

ŠPANIELSKO

Ayala

Ayala patrí k najstarším šampanským domom a dnes udáva trend smerom k suchšiemu štýlu s nízkym alebo žiadnym pridaným cukrom. Šampanské vyrába výhradne z hrozna označeného ako Grand Cru alebo Premier Cru. Famózne Ayala Zéro Dosage bolo dokonca zvolené za najlepšie šumivé víno roka 2006. Šampanské bez cukru si môže dovoliť iba pár výrobcov, pretože v plnej kráse chutia len tie najkvalitnejšie zmesi. Klenotom vinárstva je Cuvée Perle ď Ayala. Používa len cuvée z prvého lisu a má veľmi nízky prídavok cukru.

Cava

Biele alebo ružové šumivé víno Cava sa vyrába v rôznych oblastiach, najmä však v regióne Penedés a v Katalánsku. V Španielsku je Cava tým, čím je vo Francúzsku Champagne. Vo svete je dokonca taká žiadaná, že vážne konkuruje Champagne. Región Penedés má veľmi vhodnú klímu na pestovanie viniča, severné a západné vetry pomáhajú ovzdušie schladiť, zatiaľ čo kriedovité povrchové vrstvy zeme umožňujú viniču zapustiť hlboké korene. Predpokladá sa, že oficiálne bola Cava vytvorená v roku 1872, keď Josep Raventós začal využívať skúsenosti získané v Champagne. Pri výrobe šumivého vína uplatňoval tradičnú metódu druhotného kvasenia vo fľaši, k sceľovaniu však používal tradičné španielske odrody hrozna. Cava sa vyrába v rôznych stupňoch suchosti: brut nature, brut (extra dry), seco (dry), semi-seco (medium) a dulce (sweet).

Medzi značky Cava patrí Freixenet, Codorniú, Segura Viudas, Sumarroca, Juvé y Camps, Augustí Torello, Can Feixes Huguet, Giró Ribot, Raventos I Blanc, Rosell I Formosa. Niektoré sú postavené na kvetinovej aróme, iné sú svieže, ovocné, s prevahou limetky, citrusu a zeleného jablka. Môžu mať dokonca medovú, maslovú, toastovú alebo horkastú chuť.

Freixenet

Každá dvadsiata predaná fľaša šumivého vína na svete nesie na etikete meno Freixenet. Produkuje vína na štyroch kontinentoch a predáva ich v 140 krajinách. Vlastní vinárstva v Španielsku, vo francúzskom Champagne, v Austrálii, Argentíne a v Uruguaji. Patrí k lídrom v technologických inováciách. Freixenet celú úrodu preváža na lisovanie v dvadsať-kilogramových nádobách, v ktorých je hrozno uchovávané vo vynikajúcom stave.

Nezabudnuteľné sú aj reklamné kampane s najznámejšími svetovými celebritami ako Demi Moore, Pierce Brosnan, Paul Newman, Sharon Stone, Kim Basinger či Antonio Banderas. Vlajkovou loďou je Freixenet Cordon Negro Brut NV.

TALIANSKO

Prosecco

Základ tohto talianskeho šumivého vína tvorí hrozno rovnomennej odrody, ktoré sa pestuje v severovýchodnej oblasti Apeninského polostrova. Najkvalitnejšie je Prosecco Superiore di Cartizze. Väčšina produktov sa vyrába metódou Charmat, čiže kvasením v tankoch. Pri kvalitnejších druhoch sa využíva tranzverzná metóda, podobná tradičnej. Táto odroda hrozna dozrieva neskôr, preto je víno z nej koncentrovanejšie. Podhorské prostredie mu dodáva potrebné množstvo kyseliniek. Má slamovožltú svetlú farbu a v jeho chuti dominuje ovocnosť (zelené jablká, grep, limetky). Tá je typicky letná, ľahko horkastá s mandľovým záverom.

Santa Margherita

Vlastníkmi tejto značky talianskeho šumivého vína sú majitelia prestížnych módnych domov Valentino a Hugo Boss. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia sa rozhodol jeden z talianskych vinárov využiť metódu na výrobu Champagne z Francúzska pri spracovaní hrdzavočervenej odrody hrozna s názvom Pinot Grigio. Zaujímavý výsledok okamžite oslovil zákazníkov a neskôr sa stal dokonca vedúcou značkou medzi vinami dovážanými do USA.

Spracovala : Janette Suchá (krátené)

Informácie sú požité z www.vino.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Antonio BanderasDemi MoorePamela AndersonPierce BrosnanSharon Stone