DUŠE KARPÁT – Krátka história podkarpatských Rusínov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Duše Karpát Foto: ZIRS

BRATISLAVA 14. novembra (WBN/PR) – Hoci sú Rusíni na Slovensku treťou najpočetnejšou menšinou a ich tisícročné dejiny sú neodmysliteľnou súčasťou kultúrnej a historickej jednoty strednej Európy, ich minulosť doteraz nikdy nebola predmetom samostatného filmu. Je pravda, že za posledné roky tu síce vznikli pozoruhodné umelecké dokumenty ako napríklad Osadné, Iné svety či Ladomírske morytáty a legendy, no v každom z vymenovaných filmov sa ich prítomnosť iba vyskytovala.

Práve preto je potešiteľné a chvályhodné, že vznikol filmový dokument DUŠE KARPÁT – Krátka história podkarpatských Rusínov, ktorý sa bezprostredne zaoberá históriou jedného z najstarších autochtónnych národov nielen na našom území.

V neveľkom 35-minútovom zázname nás od začiatku až do konca sprevádza pôsobivý historický výklad, ozrejmujúci pôvod a nepretržité putovanie tohto malého národa v zásadných historických okamihoch. Spolu s tvorcami sa prenášame do obdobia Veľkej Moravy, ktorá natrvalo ovplyvnila kresťanskú tradíciu Rusínov. Tí ju ako jeden z mála národov dokázali zachovať v pôvodnej podobe byzantsko-slovanského obradu. Zábery kamery a rozprávania sa však neviažu iba na ohraničené územie nášho štátu. Práve naopak. Autori filmu neváhali navštíviť aj susedné krajiny (Maďarsko, Česko…), aby nazreli do dávnej minulosti slovanských Rusínov. Podľa prehľadného scenára renomovaného rusínskeho historika Ivana Popa ďalej dôsledne mapujú významné miesta aj na našom území, kde poukazujú na ich význam v jednotlivých časových obdobiach. Okrem valašsko-rusínskej kolonizácie sa dozvedáme aj o vzťahu Rusínov k pravoslávnej a gréckokatolíckej cirkvi, ktoré natrvalo formovali kresťanské povedomie spomínaného národa.

Režisér filmu Igor Sivák spolu s ostatnými tvorcami neobišli ani ďalšie významné historické medzníky, ako sú napríklad osvietenstvo a začiatok národného obrodenia Rusínov v 18. storočí. Známe mená ako Alexander Duchnovič či Adolf Dobriansky sú taktiež samozrejmosťou. Zaujímavé filmové rozprávanie nezabúda pripomínať rolu Rusínov v období prvej a druhej svetovej vojny, ale aj vážne problémy Podkarpatskej Rusi v československej exilovej politike.

V komornom dokumentárnom zázname síce pôsobí prerozprávaná tisícročná história Rusínov ako zbežne prebehnutá, no v konečnom vyznení vytvára ucelený prehľad o veľkých dejinách malého národa. Podstatnou vlastnosťou filmu je, že nastolil ďalšie otázky pre budúce projekty podobného charakteru, dôslednejšie mapujúce rozmanitú históriu rusínskeho národa nielen u nás. Domnievam sa, že prvá „pilotná“ časť svoj účel s prehľadom spĺňa.

Marek Vatraľ

Realizované s finančnou podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd. Za obsah tohto dokumentu je výlučne zodpovedné OZ Združenie inteligencie Rusínov Slovenska.

Viac na: www.cemerica.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia