Eko vzor: Nemecká dedina si vyrába všetku energiu sama

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: www.inhabitat.com

Neďaleko Berlína leží dedina, ktorá ku svojej existencii nepotrebuje jadrové elektrárne ani fosílne palivá. Jej obyvatelia siahli do vlastných vreciek, aby sa stali energeticky nezávislými a naplno využili obnoviteľné zdroje energie, čím niekoľkonásobne znížili svoje konečné výdavky. Reč je o Feldheime – stopercentne energeticky nezávislej dedine, ktorá slúži ako inšpirácia pre celý svet.

Bez názvu
Foto: www.inhabitat.com

Dedina, ktorá má 150 obyvateľov, leží asi 90 km od Berlína. V 90. rokoch tu dedinčania nechali postaviť prvý veterný mlyn, aby profitovali z veterného prostredia. Mlyny postupne pribúdali, až ich počet prerástol množstvo domov dedine – dnes sa ich tu neúnavne krúti až 47. Miestny hasičský náčelník Thomas Glück uviedol, že ich počuť len v prípade, že vietor fúka smerom k dedine. Aj vtedy vraj ide o monotónny tichý zvuk, ktorý sa dá ľahko ignorovať.

Feldheim naplno využíva aj slnečnú energiu – okraj dediny brázdia solárne panely, ktorých energia prúdi aj v rozvodnej sieti. V roku 2010 každý obyvateľ dediny investoval 3000 eur na stavbu vlastnej rozvodnej siete, čo dedinčanom dalo absolútnu kontrolu nad cenami elektriny – tá je teraz až o 30% nižšia ako bežný priemer.

Bez názvu
Foto: www.inhabitat.com

Okrem toho dedina v roku 2008 postavila vlastnú bioplynovú továreň, ktorá premieňa poľnohospodársky odpad vrátane hnoja a nespotrebovaného obilia na teplo. Zariadenie dedinčania nechali postaviť za 1,7 milióna eur, polovicu z toho však financovala Európska únia v rámci fondov na realizáciu projektov využívajúcich obnoviteľné zdroje energie. Vďaka tomu dedinčanom klesajú náklady na vykurovanie domov až o 10%.

Do energeticky nezávislej dediny prúdia stovky turistov, aby sa inšpirovali pri vlastných projektoch. Náčelník Glück prezradil, že od katastrofy vo Fukušime má dedina pravidelné návštevy japonských delegátov, ktorí sa chcú učiť od domácich.

Dedina úzko spolupracuje so spoločnosťou Energiequelle, ktorá jej poskytuje technické aj finančné rady o organizácii veľkých energetických projektov. K tomu, aby takýto model fungoval na sto percent, je potrebných niekoľko faktorov – dostatok poľnohospodárskeho odpadu, veľký pozemok a hlavne motivácia obyvateľov. Tí vo Feldheime dúfajú, že sa početné návštevy dediny nakoniec pretavia do realizácie podobných projektov v rôznych kútoch sveta a povedú k revolúcii v oblasti udržateľného rozvoja a energetickej nezávislosti na celej Zemi.

www.treehugger.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia