Ropa zdražela, cena zlata klesla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: Shutterstock

LONDÝN 16. februára (WebNoviny.sk) – Ceny ropy v pondelok výrazne posilnili. Dôvodom bola informácia o utorkovom stretnutí ministrov Ruska, Kataru, Venezuely a Saudskej Arábie v katarskom hlavnom meste Dauha. Správy o stretnutí posilnili špekulácie o snahe krajín dosiahnuť dohodu o svetovej produkcii ropy. Bude to najväčšie stretnutie krajín, ktoré produkujú ropu od posledného stretnutia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na začiatku decembra. Nigérijský minister pre ropu uviedol pre agentúru Reuters, že v rámci OPEC-u narastá presvedčenie, že sa musia dohodnúť a urobiť náležité rozhodnutie pre posilnenie cien ropy.

Britská ropa Brent uzavrela na úrovni 33,39 USD za barel a oproti piatku sa jej cena takmer nezmenila. Po ukončení obchodovania však v dôsledku informácií o stretnutí jej cena stúpla. O 19:30 GMT cena Brent vzrástla na viac ako 34 USD za barel. Ľahká americká ropa do uzavretia obchodovania o 18:00 GMT posilnila o približne 30 centov. V pondelok sa obchodovanie na americkom trhu pre sviatok uzavrelo skôr a objem obchodov bol veľmi malý. Správy o stretnutí krajín produkujúcich ropu tak mali na cenu americkej ropy len malý vplyv.

Cena zlata v pondelok oslabila o takmer 3 %. V reakcii na posilnenie na akciových trhoch vzrástol aj záujem investorov o rizikovejšie aktíva. Zlato tak kleslo z minulotýždňových ročných maxím 1 260,60 USD za uncu, kedy sa v dôsledku neistoty na burzách nakupovali bezpečnejšie aktíva. „Ak budú akciové trhy naďalej rásť, tak zlato môže byť pod tlakom aj zopár nasledujúcich dní,“ povedal analytik Commerzbank Daniel Briesmann. Spotová cena zlata o 16:32 GMT klesla o 2,7 % na 1 204,80 USD za uncu. Aprílové dodávky oslabili rovnako o 2,7 % na 1 205,60 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia