V súvislosti s výstavbou Jaguaru pri Nitre padla prvá žaloba

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jaguar Land Rover
Pozemky v mestskej časti Nitry Dražovce, kde prebiehajú stavebné práce pre automobilku Jaguar Land Rover. Nitra - Dražovce, 30. december 2015. Foto: Foto: SITA/Martin Havran

NITRA 25. februára (WebNoviny.sk) – Žalobu na Krajský súd v Nitre v súvislosti s investíciou automobilky Jaguar Land Rover podal občan Nitry Roman Cerulík. Žiada v nej preskúmanie rozhodnutia Okresného úradu Nitra a odklad vykonateľnosti rozhodnutia, ktorým úrad rozhodol neposudzovať vplyv automobilky na životné prostredie.

„Štátny orgán na základe neúplných a zavádzajúcich údajov odmietol posudzovanie vplyvov tejto najväčšej investície desaťročia na životné prostredie, a tým samozrejme aj na ochranu zdravia a kvalitu života občanov,“ tvrdí Cerulík, ktorý je obyvateľom dotknutého územia, vlastníkom pozemkov začlenených do Strategického parku a ďalších okolitých pozemkov. Ako povedal pre agentúru SITA, od začiatku konania od júla 2015 dával rôzne námietky a pripomienky. „Opatrení som sa domáhal nielen ja, ale aj ďalších vyše 500 obyvateľov Dražoviec a ďalší. Práva obyvateľov a majiteľov pozemkov boli pošliapané,“ hovorí Cerulík.

Jeho pripomienky už boli zamietnuté

Jeho pripomienky zamietol odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Nitra a následne aj odbor opravných prostriedkov ako druhostupňový orgán. „Orgán ochrany životného prostredia ako aj navrhovateľ zámeru – agentúra ministerstva hospodárstva SARIO skreslili údaje, ktoré sú podkladom pre zistenie nutnosti povinného posudzovania vplyvov tejto investície na životné prostredie,“ tvrdí Cerulík.

Za skreslenú pokladá napríklad informáciu o počte plánovaných parkovacích miest, ktorých má byť 440. Pri počte nad 500 by už bolo povinné posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Investičný zámer počíta s 800 autami za zmenu a deň, 25 autobusmi, 764 kamiónmi a 155 transportérmi pre odvoz finálnych výrobkov. „Teda už len stojiská pre osobné motorové vozidlá sú zjavne a účelovo poddimenzované, pričom zákon o posudzovaní uvažuje všeobecne so stojiskami pre motorové vozidlá a nielen pre osobné,“ napísal Cerulík vo svojom odvolaní.

Chyba sa preukáže pri ďalšom konaní

Odbor opravných prostriedkov vo svojom rozhodnutí napísal, že v prípade, že navrhovateľ tieto čísla úmyselne poddimenzoval alebo nesprávne vypočítal, chyba sa preukáže pri ďalšom konaní. Ak bude počet miest vyšší ako 500, bude musieť navrhovateľ požiadať ministerstvo životného prostredia o povinné hodnotenie vplyvov na životné prostredie. „Dá sa urobiť množstvo opatrení, aby zníženie kvality života obyvateľov bolo minimalizované. Napríklad nerobiť cestu pri prírodnej rezervácii Lupka, čo je chránená krajinná oblasť v štvrtom stupni ochrany,“ pokračoval Cerulík.

Prednosta Okresného úradu Nitra Marek Illéš reagoval, že požiadavku Krajského súdu v Nitre týkajúcu sa Cerulíkovej žaloby zatiaľ neevidujú. „O aktivitách pána Cerulíka máme vedomosť, keďže sa už v minulosti vyhrážal podaním žaloby a informovaním médií, ak štát nevykúpi všetky jeho pozemky vrátane pozemkov, ktoré štát nepotrebuje pre účely strategického parku za ním požadovanú cenu 220 eur za meter štvorcový, čo je v príkrom rozpore so znalecky stanovenou trhovou cenou a zodpovedá cene za stavebný pozemok v lukratívnych častiach Bratislavy,“ povedal Illéš. Ako ďalej dodal, odbor opravných prostriedkov sa vysporiadal okrem iného „aj s podaniami pána Cerulíka k počtu parkovacích miest a dopadu stavby na prírodnú rezerváciu Lupka“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Roman Cerulík
Firmy a inštitúcie Jaguar Land Rover v Nitre