Slovenské plynárenské múzeum oslavuje už 20 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spp

BRATISLAVA 3. marca (WBN/PR) – Koľko unikátností spojených s históriou máme na Slovensku? Určite mnoho, a jednou z nich je aj Slovenské plynárenské múzeum, ktoré v marci 2016 oslavuje 20. výročie svojho otvorenia. Odvtedy videlo jeho exponáty viac ako 45 000 ľudí z rôznych krajín sveta – od najmladších až po seniorov. Teraz budú mať návštevníci možnosť zažiť neobyčajnú prehliadku, ak sa zapoja do súťaže Noc v múzeu.

Pri príležitosti 20. výročia otvorenia organizuje múzeum 22. marca 2016 v čase od 10.00 do 18.00 Deň otvorených dverí pre širokú verejnosť. Súčasťou osláv plynárov bude aj súťaž Noc v múzeu, ktorej sa môžu zúčastniť všetky školopovinné deti i dospelí. Výherca získa súkromnú prehliadku múzea v sprievode ikony plynárenstva a kurátora plynárenského múzea Pavla Hrádka. Okrem putovania históriou a objavovaním kurióznych vecí, sa výherca spolu s priateľmi zmenia aj na pátračov. Budú hľadať tajný poklad, ktorý podľa legendy zakopali plynári v okolí múzea a získajú aj drobné darčeky.

Do súťaže sa záujemcovia môžu zapojiť po zodpovedaní troch kvízových otázok o múzeu prostredníctvom webovej stránky www.sppolocne.sk/muzeum. Žrebovanie výhercu súťaže sa uskutoční 22. marca 2016 počas Dňa otvorených dverí a jeho výsledky budú uverejnené na www.spp.sk, a na Facebooku Vaše SPP.

Slovenské plynárenské múzeum založené v roku 1996 sprostredkuje záujemcom o históriu plynárenstva najzaujímavejšie informácie a exponáty. Historické dedičstvo Slovenského plynárenského múzea umocňuje budova, ktorá bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

Zbierka Slovenského plynárenského múzea vychádza zo zberateľskej vášne plynárenského nadšenca Pavla Hrádka. V súčasnosti obsahuje viac ako 400 exponátov. Súčasťou výstavy je aj originál plynovej lampy, ktorá v minulosti osvetľovala ulice Bratislavy. K zaujímavostiam expozície patrí napríklad žehlička alebo chladnička na plyn. Vstup do múzea je voľný.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) je najväčším dodávateľom energií na Slovensku, ktorý v oblasti dodávky plynu priamo nadväzuje na 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 úspešne pôsobí aj na trhu dodávky elektriny. SPP zabezpečuje spoľahlivé, bezpečné a konkurencieschopné dodávky plynu a elektriny a s nimi spojené služby. SPP dodáva elektrinu už viac ako stotisíc zákazníkom. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.

Nadácia SPP je neziskovou organizáciou, ktorú založil SPP v roku 2002. Činnosť nadácie vychádzajúca z hodnôt tradície, solidarity a jedinečnosti sa zameriava, najmä na rozvoj občianskej spoločnosti, podporu znevýhodnených skupín a vzdelávania, ochranu kultúrneho dedičstva a podporu a regionálneho a komunitného rozvoja. Prostredníctvom Nadácie SPP, programu SPPoločne i EkoFondu, n.f., realizuje SPP aktivity v oblasti spoločenskej zodpovednosti na celom Slovensku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SPP Slovenský plynárenský priemysel