Ceny elektriny a plynu by mohli klesnúť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Za plyn budeme platiť menej, takto sa znížia jeho ceny
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 12. marca (WebNoviny.sk) – Domácnosti a malé podniky, ktorým Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) stále stanovuje ceny energií, by mohli mať nižšie ceny elektriny aj plynu. Nákupné ceny elektriny a plynu na svetových trhoch sú totiž nižšie oproti cenám, s akými regulátor počítal pri stanovovaní koncových cien koncom minulého roka. Kým úrad pri výpočte tohtoročných koncových cien elektriny počítal s burzovou cenou elektriny na úrovni zhruba 34 eur za megawatthodinu, koncom februára sa podľa regulačným úradom zverejnených údajov táto cena na pražskej burze pohybovala na 27 eurách. Pri plyne rátal regulátor s cenou okolo 21 eur za megawatthodinu, pričom burzová cena bola koncom februára na úrovni približne 13 eur.

Regulačný úrad však zatiaľ neplánuje otvoriť nové cenové konania. Možný pokles cien necháva na dodávateľoch energií. „Pri nastavovaní cien pre budúce obdobie pracujeme so 6-mesačným priemerom cien elektriny. Aktuálne ceny na burze sa môžu líšiť, preto používame metódu nastavenia maximálnej ceny. Dodávateľ potom môže svojmu odberateľovi vždy ponúknuť nižšiu cenu, a to podľa aktuálnej ceny na burze,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Regulátor začal zverejňovať na svojej internetovej stránke vývoj cien elektriny a plynu na burzách práve ako službu pre odberateľov. „Na základe týchto informácií sa môžu rozhodovať, či zmenia svojho dodávateľa, alebo požiadajú svojho dodávateľa o zľavu,“ konštatoval Igaz, ktorý zdôraznil, že na Slovensku sa uplatňuje regulácia úplne v zhode so smernicami Európskej únie. „Náš úrad, tak ako ostatné regulačné úrady v členských krajinách EÚ, musí dbať na ochranu záujmov spotrebiteľov, rovnako ako aj záujmov podnikateľov a investorov,“ uzavrel Igaz.

Ceny energií pre slovenské domácnosti a malé podniky na základe rozhodnutia regulátora klesli naposledy na začiatku tohto roka. Koncom vlaňajška rozhodol regulačný úrad, že maximálne ceny za dodávku elektriny klesnú pre slovenské domácnosti v priemere o jedno percento. Za plyn by mali domácnosti v tomto roku oproti minuloročným cenám zaplatiť v priemere o 3,6 % menej. Malým podnikom na základe rozhodnutia ÚRSO klesli ceny elektriny v priemere o 1,1 % a ceny plynu o 2,88 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať