U.S. Steel Košice prepúšťa, odborári nesúhlasia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
U. S. Steel Košice
Foto: SITA/Jozef Jarošík

KOŠICE 17. marca (WebNoviny.sk) – Železiarenskí odborári nesúhlasia s prepúšťaním zamestnancov. Informoval o tom vo štvrtok na mimoriadnej tlačovej besede šéf Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Mikuláš Hintoš. Upozornil, že spoločnosť U. S. Steel Košice (USSK) len v stredu popoludní odborárom oznámila, že chce prepustiť 29 zamestnancov, preto ešte v stredu a vo štvrtok ráno rokovala rada odborov.

„Tieto kroky sú jednou z aktivít zameraných na prispôsobenie nákladov zložitým trhovým podmienkam, vrátane oslabenia cien ocele a dovozom ocele za neférových podmienok,“ uviedol v stredu hovorca USSK Ján Bača. Nekonkretizoval, či prepustení dostanú odstupné a v akej výške.

Ako doplnil Bača, proces reštrukturalizácie sa dotkne administratívy a manažmentu. Celkový počet zamestnancov, ktorí budú týmto procesom dotknutí, závisí na výrobných a obchodných podmienkach a potrebách. „Celosvetová situácia v oblasti oceliarstva má značný dopad aj na našu spoločnosť. Obzvlášť v posledných šiestich mesiacoch pozorujeme masívny vzostup importovaných produktov za extrémne nízke dumpingové ceny. Manažment U. S. Steel Košice podniká kroky súvisiace s problematickou situáciou. Súčasťou tohto procesu je tiež vytvorenie efektívnejšej organizačnej štruktúry v oblasti manažmentu a administratívy,“ povedal.

Odborári hovoria o neistote

Podľa odborárov spoločnosť porušuje memorandum, ktoré podpísala s Vládou SR a malo by sa dodržiavať až do roku 2017, pričom sa zaviazala, že nebude prepúšťať. Ako uviedol Hintoš, budú požadovať, aby sa začali rokovania novej vlády a spoločnosti za účasti odborárov o dodržiavaní memoranda. „Sme v neistote, čo bude ďalej, lebo zamestnávateľ nechce povedať, ako to bude pokračovať. Teraz prepustil 29 ľudí, aby sa nemohlo povedať, že ide o hromadné prepúšťanie. Je otázne, ako sa bude situácia vyvíjať, pretože zamestnávateľ nám nevedel, či nechcel povedať, koľko ľudí by malo celkovo odísť,“ povedal Hintoš.

„Veľmi nás mrzí, že zamestnávateľ chce k prvému aprílu prepustiť zamestnancov, no nevedel nám povedať, či a kedy bude prepúšťanie opäť pokračovať. S prepúšťaním zásadne nesúhlasíme,“ dodal Hintoš. Upozornil zároveň, že odborári môžu klásť len odpor, lebo nemajú právo spolurozhodovania. V prípade potreby však zvažujú prikročiť aj k razantnejším krokom pri obhajobe záujmov zamestnancov.

„Sme v šiestom kole vyjednávania o kolektívnej zmluve s vedením firmy. Podozrievame vedenie z neférového postupu. Toto načasovanie prepúšťania môže byť istou formou nátlaku, aby sme ustúpili od niektorých požiadaviek odborárov, lebo vyjednávania o sociálnych otázkach a mzdách sme si nechali nakoniec,“ povedal Hintoš. Zároveň informoval, že vo štvrtok má prísť do Košíc prezident korporácie USS Mario Longi. Očakáva, že sa s ním stretne a budú rokovať o vzniknutej situácii.

Firma je druhý mesiac v červených číslach

Podľa Hintoša je firma druhý mesiac v červených číslach, no situácia nie je taká dramatická, aby sa muselo prepúšťať. V minulom roku spoločnosť dosiahla prevádzkový zisk okolo 80 miliónov USD.

V podniku sú aj iné rezervy, ktoré možno využiť pri znižovaní nákladov, pričom podľa neho nie je nutné riešiť problém prepúšťaním. Dodal pritom, že „v spoločnosti sme už prežili horšie časy a neprepúšťalo sa“. Poukázal na to, že v roku 2015 dosiahla spoločnosť kladné hospodárske výsledky. Ak je potrebné robiť vo firme reštrukturalizačné opatrenia, tak by sa nemali diať zo dňa na deň, ako v tomto prípade, ale mali by byť vypracované komplexne s tým, že by o nich vedenie rokovalo aj odborármi.

Šéf rady odborov poukázal aj na to, že je potrebné znižovať najmä posty generálnych manažérov, ktorých je vo firme 41 a tvoria medzistupeň v riadení. „Prezident USSK ma aj včera ubezpečoval, že spoločnosť nie je na predaj, no neviem, či hovoril pravdu. Neviem v tejto chvíli povedať, či sú železiarne na predaj,“ povedal Hintoš. Nevylúčil, že prepúšťanie môže súvisieť so snahou „očistiť“ firmu, aby sa lepšie predávala. V prvých dvoch mesiacoch dobrovoľne opustilo spoločnosť okolo osemdesiat zamestnancov, ktorí využili možnosť odísť a zobrať si odstupné vo výške desiatich mesačných platov.

Ministerstvo nemá informácie o predaji spoločnosti

Hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková v reakcii uviedla, že v platnom memorande je zahrnutá aj časť, ktorá explicitne ustanovuje, že U.S. Steel má za cieľ udržanie prevádzky na Slovensku a v prípade predaja obsahuje memorandum o porozumení aj konkrétne sankcie.

„Z priebežného hodnotenia situácie nie je identifikovaný stav, ktorý by potvrdzoval kroky zo strany vedenia U.S. Steel s charakterom zásadných pohybov v rámci spoločnosti, ktoré by sa odkláňali od dohodnutých ustanovení memoranda,“ reagovala.

Ministerstvo podľa Žiakovej nemá informácie o údajnom predaji spoločnosti, o ktorom špekulujú médiá. „Personálne otázky a nastavenie výrobného procesu sú v plnej kompetencii spoločnosti a ministerstvo hospodárstva do týchto procesov nevstupuje. Kroky U.S. Steel zatiaľ nie sú v rozpore s platným memorandom o porozumení.“ upozornila Žiaková.

Členovia vlády SR majú podľa nej pravidelné rokovania s vedením spoločnosti U.S. Steel Košice tak, ako bolo dohodnuté pri podpise memoranda. „Na týchto rokovaniach sa okrem dôsledného vyhodnocovania plnenia jednotlivých bodov prerokováva aj aktuálna situácia v ekonomike Slovenska a v oceliarskom priemysle,“ uzavrela Žiaková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie U.S. Steel Košice, s.r.o.